Episodes

  • I denne uges Radio Information argumenterer Rune Lykkeberg for, at vi bĂžr indfĂžre sanktioner mod Israel, Ida NyegĂ„rd Espersen har vĂŠret pĂ„ tur med DF's Anders Vistisen, og Christian Monggaard har set en god dansk film i Cannes

    Det er tid til at indfĂžre sanktioner mod Israel, skrev Rune Lykkeberg i en leder i sidste uge. For hvad ellers? Der er nemlig tilsyneladende ikke noget eller nogen, som kan stoppe Israels krig. Hverken afstemninger i FN’s generalforsamling, en ordre fra Den Internationale Domstol eller en bindende resolution fra FN’s SikkerhedsrĂ„d.

    »For hvis vi ikke er villige til at sanktionere Israels demonstrative foragt for internationale regler og sĂŠtte magt bag retten, har vi selv opgivet retten og bidraget til en farligere, mere usikker og Ă„benlyst uretfĂŠrdig verden.« ChefredaktĂžren kommer i studiet for at uddybe – og for at have en lille optur over den amerikanske forfatter og essayist Rebecca Solnit, som du ogsĂ„ kan hĂžre en lĂŠngere samtale med i ugens Langsomme samtaler.

    Og sÄ nÊrmer vi os jo hastigt en valgdag. Og pÄ dette mildest talt skÊbnesvangre tidspunkt i europÊisk historie bliver den yderste hÞjreflÞj spÄet massiv fremgang til junis EU-valg. Hvad kommer det til at betyde for Europa? Moderne Tiders Ida NyegÄrd Espersen har fulgt den europÊiske hÞjreflÞjs spidskandidat Anders Vistisen fra DF, og han deler gerne sine overvejelser bag sin valgkampagne.

    Sidst, men ikke mindst, har vi Christian Monggaard igennem fra Cannes til en snak om filmfestivalens fĂžrste dage – herunder et udeblevet Metoo-moment. Og om den danske film Pigen med nĂ„len med Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm, der havde premiere pĂ„ festivalen i denne uge.

  • Ugens Radio Information handler om levevilkĂ„rene i de danske stalde, EU pĂ„ steroider og Lars LĂžkke Rasmussen, som chefredaktĂžren takker for at gĂ„ enegang mod ekstremismen i udlĂŠndingedebatten

    I 1994 blev det forbudt at kupere grises haler i de danske stalde. I dag er det stadig omkring 95 procent af de danske grise, det sker for. FÞler du, at du har hÞrt dén historie 100 gange fÞr? Jamen, sÄ er det, fordi der synes at vÊre nÊr stilstand, nÄr det handler om at forbedre dyrevelfÊrden i dansk landbrug. I hver tredje grisebesÊtning og i 40 procent af kvÊgbesÊtningerne udlÞste det en sanktion, da FÞdevarestyrelsen i 2022 kom forbi pÄ dyrevelfÊrdskontrol. Det er cirka det samme, som var tilfÊldet i 2021.

    Og det til trods for en udtalt politisk ambition om at gÞre noget ved det. Marie SÊhl giver status pÄ den danske dyrevelfÊrd sidst i programmet.

    Og sÄ skal vi tale om det EU, som den europakritiske hÞjreflÞj i Ärtier har advaret mod ville udvikle sig til en superstat pÄ bekostning af nationalstaternes suverÊnitet. Det har lydt hysterisk, men udviklingen i den seneste embedsperiode ser ud til at underbygge kritikernes frygt. For efter de store kriser er en vovet fransk idé blevet en fÊlles europÊisk erkendelse: Kun gennem EU kan de enkelte lande handle i verden. Uden stÞrre offentlig debat er EU-samarbejdet over de seneste fem Är blevet markant tÊttere, fortÊller Mathias Sindberg.

    I denne uge udkom Lars LÞkke Rasmussen med en lydbog, hvilket giver chefredaktÞren anledning til en LÞkke-optur. For med ham i spidsen for Moderaterne er der i det mindste ét parti i regeringen, der ikke er med pÄ at overbyde de andre pÄ udlÊndingespÞrgsmÄlet.

    God lytter!

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • I denne uges Radio Information fortĂŠller journalist Villads Andersen om Venstres lange vej til de katastrofale meningsmĂ„linger. Lone Nikolajsen har set anden sĂŠson af DR’s komedieserie ’Orkestret’, og Rune Lykkeberg har optur over, at Mette Frederiksen tilsyneladende er fĂŠrdig med at mene, at vi skal arbejde mere

    Siden folketingsvalget i 2019 er opbakningen til Venstre blevet nÊsten halveret to gange, hvis man skal tro de seneste meningsmÄlinger hvor partiet stÄr til sÞlle 6,5 pct.

    »Venstre er endt som en taberko,« som en tidligere V-rÄdgiver formulerer det. UnderforstÄet: Nederst i hierarkiet, syg og aflivningstruet.

    Informations Villads Andersen har i en feature i Moderne Tider denne uge talt med en lang rÊkke kilder i og omkring Venstre, nogle anonymt, andre til citat, og de fleste er enige om, at hvis man vil forstÄ, hvorfor Venstre er endt, hvor de er, sÄ mÄ man ti Är tilbage og ned i en kÊlder pÄ Fyn. NÊrmere bestemt Odense Kongrescenter den 3. juni 2014 og det formandsopgÞr, som ingen ende ville tage, og som i processen splittede partiet. Vi dykker en tur ned i den nÊre historie med Villads Andersen.

    Lone Nikolajsen har set anden sĂŠson af DR’s komedieserie Orkestret – og er glad. For hvor fĂžrste sĂŠson af serien, der skildrer livet i og omkring et symfoniorkester ifĂžlge Lone Nikolajsen, nogle gange blev en parodi pĂ„ en parodi pĂ„ #MeToo, hvor »uretfĂŠrdigheden og manglen pĂ„ proportionssans skreg sĂ„ meget til himlen, at dilemmaer og nuancer var fravĂŠrende«, ja, sĂ„ er Orkestret med sin anden sĂŠson blevet en serie, der handler om, »hvordan stort set alle hele tiden skubber til grĂŠnserne for, hvad de kan slippe afsted med.«

    Og som altid lÊgger Rune Lykkeberg ogsÄ vejen forbi til en optur, denne gang over at Mette Frederiksen nu Äbenbart er fÊrdig med at tale til danskerne som en arbejderistisk vÊkkelsesprÊdikant. Hun har aldrig sagt, siger hun nu, at vi skal arbejde mere, fordi russerne aldrig gÄr hjem fra samlebÄndet.

    Ooookay. Jamen, sÄ lader vi vÊre med det.

  • Denne uges Radio Information handler om afskaffelsen af store bededag. En beslutning, der fortsat trĂŠkker lange skygger over Socialdemokraterne. Og sĂ„ skal vi tale om KlimarĂ„dets nye rapport og takke af for denne gang i serien ’BĂžrn af Solen’.

    »Danmark er et land af fritidskĂŠmpere,« skriver Lars Trier Mogensen i en analyse af det forlĂžb, der ledte op til afskaffelsen af Store Bededag. Og som har vist sig at vĂŠre overordentlig politisk omkostningsfuld for statsminister Mette Frederiksen. Lars Trier Mogensen leverer en analyse – og smager for fĂžrste gang i sit liv de varme hveder, der trods alt endnu ikke er afskaffet.

    Rune Lykkeberg har en optur over en ny analyse fra KlimarĂ„det, der viser, at hvis vi omlĂŠgger en tredjedel af landbrugets marker til natur og skov, sĂ„ kan vi stadig nĂ„ vores klimamĂ„l og samtidig fĂ„ rene farvande og bedre biodiversitet – og prisen er endda »beskeden«.

    Og sĂ„ – snĂžft – er det sidste gang, vi fĂ„r besĂžg af de gode folk bag ’BĂžrn af Solen’. I et Ă„r har Johanne Pontoppidan Tuxen og Mikkel Vuorela hver uge fortalt et nyt kapitel i energiens historie, men lĂžrdag i Moderne Tider er sidste artikel. HĂžr om den menneskeskabte sol, fusionsreaktoren JET. Og om de erkendelser, som de to har gjort sig under arbejdet – blandt andet pĂ„ bunden af en kulmine og pĂ„ toppen af en vindmĂžlle.

  • Ugens Radio Information handler om, hvordan vi i Vesten skal forstĂ„ Iran. Men ogsĂ„ om vi danskeres evindelige brug af Sverige som skrĂŠmmebillede, og om EU’s strategi for de nĂŠste fem Ă„r, der ser ud til at ignorere klimapolitikken

    Et lĂŠkket dokument fra EU-RĂ„det viser, at klima, biodiversitet og miljĂž stĂ„r til at blive stort set usynligt i den ny overordnede strategi, der skal guide EU’s arbejde og prioriteringer de nĂŠste fem Ă„r, den sĂ„kaldte Strategiske Dagsorden 2024-2029. Og det er kun seneste ekspempel pĂ„, at den grĂžnne omstilling synes kraftigt pĂ„ vej ned ad EU’s prioteringsliste. JĂžrgen Steen Nielsen forklarer.

    Lasse Skou Andersen, redaktionens selvvalgte halvsvensker, undrede sig over, at den svenske statsminister Ulf Kristersson skulle havde betegnet situationen i Sverige som en borgerkrig, sÄdan som den danske justitsminister, Peter Hummelgaard (S), ellers hÊvdede pÄ et pressemÞde. Men det gjorde han heller ikke. MÄske en Êrlig sproglig misforstÄelse, men én der sker igen og igen, nÄr danske medier og politikere bruger Sverige som skrÊmmebillede.

    Og Rune Lykkeberg har optur over, at det er Joe Biden, der er prÊsident i USA for tiden, og at USA derfor afviste at deltage i et eventuelt gengÊldelsesangreb mod Iran fra Israels side. Men han giver ikke meget for Irans krokodilletÄrer over de palÊstinenske lidelser. Lyt med sidst i programmet.

  • I denne uges Radio Information skal vi en tur til England, en stor nation der gisper efter vejret. Og sĂ„ handler det om Liberal Alliances kursskifte og Lars LĂžkkes evindelige snuhed.

    Cirka to tredjedele af briterne mener, at landet er i tilbagegang, og det er ikke svÊrt at forstÄ hvorfor. ReallÞnningerne er lavere end for 15 Är siden. En tredjedel af britiske bÞrn vokser op i fattigdom, mange millioner mÄ springe mÄltid over hver eneste uge. Storbritannien er ikke bare markant fattigere end Frankrig, for slet ikke at tale om Tyskland eller Danmark. De fattigste 10 procent af briterne tjener nu ogsÄ mindre end de ti procent fattigste i Slovenien. England er i en krise uden historisk fortilfÊlde. Mathias Sindberg har besÞgt den skrantende nation.

    Vi skal ogsÄ tale om Liberal Alliance, der i denne weekend holder landsmÞde og i den forbindelse gav formand Alex Vanopslagh et interview til Jyllands-Posten, hvori han skruer ned for partiets ambitioner bl.a. pÄ topskatten. »Vanopslagh spiller pÄ to heste og prÞver at signalere bÄde nyvakt fan af velfÊrdsstaten til midtervÊlgerne og fortsat forsvarer af lav skat til de mest blÄ,« skriver Natalie Barrington Rosendahl i en leder. Hun kommer i studiet og uddyber.

    Og bliver du hÊngende, kan du ogsÄ hÞre Rune Lykkeberg have en optur over, at Lars LÞkke Rasmussen, der til forskel fra regeringskollegaen Mette Frederiksen ikke fÞlte sig truet, da der dukkede nogle demonstranter op, men faktisk ... gik i dialog.

  • Radio Information handler i denne uge om drabet pĂ„ nĂždhjĂŠlpsarbejdere i Gaza. Om den mĂ„de, den fossile energi har skabt vores forestillinger om at vĂŠre et moderne menneske pĂ„. Og om den tyske filosof Immanuel Kant, der fylder 300 Ă„r – og dĂ©t skal fejres!

    Hvem var den eneste, som Kant havde et portrÊt af pÄ vÊggen i sit hjem i Königsberg? Hvilken hobby var Kant sÄ god til, at han eftersigende tjente penge pÄ at undervise i den? Og hvilket berÞmt Þgenavn fik Immanuel Kant tildelt af Friedrich Nietzsche?

    De spĂžrgsmĂ„l og mange flere kan du i den kommende tid fĂ„ besvaret, nĂ„r Information fejrer den tyske filosof med manĂ©r – og nĂ„ ja, du vil ogsĂ„ kunne lĂŠse en masse kloge mennesker udlĂŠgge hans erkendelsesteori, gennemtrawle hans moralfilosofi og beskrive hans ĂŠstetik i avisen. Men vi starter med en optur fra Rune Lykkeberg her i Radio Information.

    Og sÄ skal det handle om situationen i Gaza efter drabet pÄ syv nÞdhjÊlpsarbejdere fra organisationen World Central Kitchen. Det israelske forsvar har forklaret, at angrebet var »en fejl«, men omstÊndighederne efterlader mistanke om, at israelske soldater gennemfÞrer angreb pÄ et alt for tyndt grundlag og i alt for hÞj grad er parat til at acceptere civile tab. Anton Geist analyserer.

    Og sĂ„ er vi i BĂžrn af solen, vores serie om energiens historie, nĂ„et til den mĂ„de, den fossile energi har formet vores kultur og det moderne menneskes syn pĂ„ sig selv pĂ„ – med en samlet betegnelse 'petrokultur'. Johanne Pontoppian Tuxen fortĂŠller.

    Ps. Kom d. 22 april og vĂŠr med til at synge ’Og nĂ„r du hjem fra skole gĂ„r. Hurra, hurra, hurra!’ for Immanuel Kant. Tilmeld dig her.

  • I denne uges Radio Information bringer fotograf Anders Rye Skjoldjensen os helt tĂŠt pĂ„ fronten i Ukraine, Rune Lykkeberg har optur over FN’s SikkerhedsrĂ„d – og sĂ„ er berlinertechno kommet pĂ„ verdensarvslisten

    Uden mindste tegn pĂ„ hverken en kommende vĂ„benhvile eller mulige fredsforhandlinger er krigen i Ukraine gĂ„et ind i sit tredje Ă„r. De ukrainske stillinger er trĂŠngt i defensiven og mangler bĂ„de vĂ„ben og ammunition, og efterhĂ„nden er en snigende krigstrĂŠthed ogsĂ„ begyndt at melde sig hos de mentalt og fysisk hĂ„rdt prĂžvede soldater. Journalist Martin GĂžttske og fotograf Anders Rye Skjoldjensen besĂžgte for nylig et lille interimistisk felthospital i Donetsk Oblast, bare 6 kilometer fra den Ăžstlige front, hvor sĂ„rede soldater med afrevne lemmer og granatsplinter i kroppen bringes ind til akut behandling, inden de sendes videre – enten til et stĂžrre hospital eller til lighuset. Anders fortĂŠller om sine oplevelser i Ukraine, hvor afstanden mellem en blĂždende soldat pĂ„ slagmarken og en fĂždende kvinde i en hospitalsseng – mellem en skyttegrav ved fronten og en karaokebar i Dnipro – ofte kun er et spĂžrgsmĂ„l om fĂ„ kilometer.

    Tidligere i denne uge vedtog FN’s SikkerhedsrĂ„d en resolution, som krĂŠver Ăžjeblikkelig vĂ„benhvile i Gaza og lĂžsladelse af alle gidsler. Resolutionen blev stemt igennem af samtlige medlemslande med undtagelse af USA, der til gengĂŠld undlod at gĂžre brug af sin vetoret i rĂ„det. Dermed har Biden klart signaleret, at han ikke lĂŠngere ubetinget vil holde hĂ„nden over Israel i FN. Men betyder det sĂ„, at freden er pĂ„ vej? Og hvad siger Trump egentlig til det hele? Rune Lykkeberg udlĂŠgger teksten.

    Og endelig runder vi ogsĂ„ technoscenen i Berlin. For smĂ„ 35 Ă„r efter, at ’berlinertechno’ udgjorde soundtracket til den tyske genforening, er fĂŠnomenet nu officielt blevet anerkendt som ’verdenskulturarv’. Den 13. marts bekendtgjorde den tyske UNESCO-kommission, at dakkedakkulturen – sammen med fem andre tyske kulturfĂŠnomener, herunder en vesttysk ĂŠblecider og en bayersk vinterparade – er optaget pĂ„ listen over sĂ„kaldt immateriel verdenskulturarv. Men er museumsgĂžrelsen af den berlinske technoscene i virkeligheden et udtryk for, at kulturen er ved at dĂž? Tysklandskorrespondent Nina Branner rapporterer fra et stykke berlinsk kulturhistorie.

  • Jens Hansen har en bondegĂ„rd – eller det vil sige, det har han sĂ„ ikke lĂŠngere, nu er han indehaver af en industriel landbrugsbedrift i et hĂ„rdtprĂžvet erhverv, som stĂ„r over for en radikal omstilling. En stigende bekymring for fremtiden rĂ„der i det pĂ„ alle mĂ„der pressede konventionelle landbrug. Men samtidig bobler nye typer jordbrug og nye slags visioner frem – senest formuleret af Den GrĂžnne UngdomsbevĂŠgelse, som i denne uge lancerede et sĂ„kaldt »Manifest for Levedygtigt Landbrug«. Med dĂ©t Ăžnsker de at vise en ny vej frem, blandt andet ved at se tilbage. Men er afstanden fra by til land allerede blevet for stor? Eller er det stadig muligt at slĂ„ bro mellem landmĂŠnd og landsmĂŠnd? JĂžrgen Steen Nielsen kigger forbi.

    Og vi bliver i det med landbruget. For i denne uge meddelte Mads Fuglede fra Venstre, at han skifter parti til Danmarksdemokraterne – netop pĂ„ grund af Venstres politiske placering i spĂžrgsmĂ„let om landbrug og CO2-afgifter. Anton Geist analyserer partiets aktuelle krise og tegner et portrĂŠt af kvinden, der stĂ„r og smiler skĂŠlmsk i kulissen bag det hele – Inger StĂžjberg – der nu definitivt er tilbage som en magtfaktor i dansk politik

    Vi skal ogsÄ runde Montanas Litteraturpris, der i denne uge blev uddelt til forfatter Jens SmÊrup SÞrensen for hans landbrugsroman Evigt i tiden. En roman, som ifÞlge litteraturredaktÞr Peter Nielsen er intet mindre end en genistreg.

    Og endelig kigger Rune Lykkeberg forbi med en optur over, at regeringen med netop Mads Fugledes partihop har mistet sit indenrigspolitiske flertal. Dermed er en kedelig, men lĂŠrerig parentes i dansk politik afsluttet.

    Med andre ord: Velkommen til en sérudgave af Radio Information – i landbrugets tegn.

  • Radio Information handler denne uge om sult i Gaza, om tvang i psykiatrien og om den nye konservative leder, der mĂ„ske kan gĂžre partiet til det grĂžnne hĂ„b i blĂ„ blok.

    25-Ärige Anna SchÞning Frederiksen har som patient i psykiatrien vÊret tvangsindlagt, tvangsmedicineret, har fÄet syet sine sÄr sammen med tvang og har vÊret fastspÊndt med bÊlte flere gange, end de fleste mennesker har vÊret til tandlÊge.

    Nogle gange har det vÊret unÞdvendigt, andre gange helt nÞdvendigt, fortÊller Anna, og opfordrer til et mere nuanceret debat om tvang. For kravet om at nedbringe fysisk magtanvendelse i psykiatrien har stor opbakning. Men tvang mÄ ikke i sig selv blive et fyord, lyder det fra en patient, en pÄrÞrende og en psykiater: »Vi kan lade folk gÄ i hundene og udskrive dem, og sÄ fÄr vi en flot statistik. Men sÄdan gÞr en ordentlig lÊge ikke«. Journalist Ida NyegÄrd Espersen udlÊgger dilemmaerne.

    Vi skal ogsÄ tale om den humanitÊre situation i Gaza. For en sultkatastrofe er lige sÄ svÊr at bremse som et godstog i hÞj fart. Men Sydafrika forsÞger at fÄ Den Internationale Domstol til at trÊkke i bremsen, efter at Israel demonstrativt har undladt at fÞlge domstolens tidligere ordre. Anton Geist fortÊller.

    Og sÄ har Rune Lykkeberg en grÞn optur over, at det blev Mona Juul, der blev den nye konservative leder. Hun er nemlig mere end bare grÞn i skÄltalerne.

  • Nour, Amna og tusindvis af andre gravide kvinder i Gaza ved ikke, hvor de skal fĂžde. Omkring 50.000 gravide kvinder befinder sig lige nu midt i krigen, vurderer de lokale sundhedsmyndigheder. Man ved ikke, hvor mange kvinder der har fĂždt uden medicinsk hjĂŠlp, siden krigen begyndte i starten af oktober, men ifĂžlge LĂŠger uden GrĂŠnser sker det bĂ„de, at kvinder mĂ„ fĂžde i telte eller ude i offentligheden. Natalie Barrington Rosendahl og Lilas Hatahet har talt med tre af dem.

    Lone Nikolajsen har set filmatiseringen af Kim Leines debutroman Kalak, der fik premiere i denne uge, og hun er begejstret. Ikke mindst for valget af svenske Isabella Eklöf, der viser sig som den helt rette instruktÞr, fordi hun forlÞser bogen »uden det mindste strejf af undergangsromantisering, men med klare valg og gode enkle greb«. Lone er i studiet og uddyber.

    Og sÄ er Rune Lykkeberg her med sin faste optur. Og denne gang ogsÄ for at forsvare sig mod mistanken om, at han ikke var helt oprigtig, nÄr han i forbindelse med Informations lille selskabsleg 'Den smukkeste danske sang' pegede pÄ Medinas »Kun for mig«. Men det mener han altsÄ. Som han skriver:

    »Vi bliver ved med at gÄ i stykker hele livet, og Medinas sang er sÄ fin, fordi den er en trÞst. SÄ nu er musikken kun for mig.«

  • Ugens Radio Information handler om klimarĂ„dets dom over regeringens klimaindsats, den nye kloge komedie American Fiction og den kvindelige overgangsalder, der har indtaget kulturen.

    KlimarÄdet vender for fjerde gang tommelfingeren ned og konkluderer, at regeringens plan for at nÄ klimamÄlet i 2030 stadig er for usikker. Drop de forsinkende trepartsforhandlinger, og indfÞr en CO2-afgift hurtigt, lyder et rÄd fra eksperterne. Udarbejd en strategi for, hvordan danskernes klimaskadende privatforbrug kan begrÊnses, lyder et andet. JÞrgen Steen Nielsen fortÊller.

    Rune Lykkeberg har kÊmpe optur over den nye intelektuelle komedie American Fiction. Om den sorte forfatter Thelonious Ellison, kaldet Monk, der mÄ erkende at hvis han skal vÊre en succesfuld (sort) forfatter mÄ han leve op til de velmenende hvide antiracisters forestilling om, hvad en sort historie er. En film som er overraskende og optur.

    Kulturskribent Bodil Skovgaard Nielsen ser kvinder i overgansalderen hvor hun ned kigger hen i kulturen. Med udgangspunkt i hovedkarakteren i True Detective, taler vi om ofte vrede kvinder mindt i livet, men ogsÄ myulighederne for regulÊr frigÞrelse.

  • I ugens Radio Information taler vi om landbrugets rolle i samfundet efter Svarer-udvalgets resultater. Og sĂ„ har Rune Lykkeberg vĂŠret i USA, hvor han har hĂŠngt ud med Trump og Haley

    Lad os starte med et par tal: Landbruget bidrager med bare to procent af Danmarks samlede velstand mod industriens 22 procent; med kun tre procent af beskÊftigelsen over for industriens 18 procent; og syv procent af Danmarks eksport over for industriens 25 procent. Alligevel vil landbruget, sÄ fremt der ikke sker noget drastisk, stÄ for hele 46 procent af de samlede danske CO2e-udledninger i 2030, hvis ikke man gÞr noget.

    Og hvad der prÊcis skal gÞres, fik det sÄkaldte Svarer-udvalg til opdrag at komme med bud pÄ. Onsdag fremlagde de tre modeller til, hvordan man kan skrue en CO2-afgift pÄ landbruget sammen. Marie SÊhl og Sebastian Gjerding gennemgÄr modellerne, balancerne og dilemmaerne.

    Rune Lykkeberg er lige kommet hjem fra USA, hvor han blandt andet har véret til rallys med Donald Trump og hans eneste overlevede modstander i kampen om at blive den republikanske présidentkandidat, Nikki Haley. Hþr hvordan Lykkeberg synes, at temperaturen var, og det - vil jeg sige, og det er ikke for at fedte – imponerende resultatet af hans intensive tréning i at tale som Donald Trump.

  • I denne underholdende og tankevĂŠkkende aktualitetspodcast debatterer og analyserer BĂžrsens chefredaktĂžr, Bjarne Corydon, og Informations chefredaktĂžr, Rune Lykkeberg, tidens stĂžrste dagsordener – og nogle af de mindre. I dette afsnit vender de deres vinterferie i Frankrig og USA og kommer ogsĂ„ lige omkring den sikkerhedspolitiske situation i verden, den danske vĂŠrdipolitik og til sidst om deres lidt pudsige forhold til organdonation.

    Find og abonnér pÄ 'Lykkeberg & Corydon' i din fortrukne podcastafspiller

  • Denne uges Radio Information handler om, hvordan olieindustrien i Ă„rtier sĂ„ede tvivl om videnskaben, selv om de godt kendte til klimaforandringerne. Og om Hayao Miyazakis mestervĂŠrk ’Drengen og hejren’

    Hayao Miyazakis Drengen og hejren er ikke den japanske animationsmesters mest enkle vĂŠrk. Men det er en vidunderlig og magisk oplevelse, der kildrer sanserne og fortĂŠller en gribende historie. SĂ„dan lyder dommen fra filmredaktĂžr Christian Monggaard. Han uddyber og deler sin store viden (og kĂŠrlighed) til den 83-Ă„rige japanske mesterfortĂŠller.

    I 1950’erne udviklede tobaksindustrien ’tvivlens hĂ„ndbog’, der handlede om, hvordan man strategisk kunne sĂ„ tvivl om videnskabelige resultater, man ikke brĂžd sig om. Og i 1990’erne fik olieindustrien brug for den. Johanne Pontoppidan Tuxen fortĂŠller om, hvordan lĂŠkkede dokumenter og rapporter de seneste Ă„r har tegnet et billede af en fossilindustri, der i Ă„rtier skjulte deres viden om klimaforandringerne og i stedet valgte at sĂ„ tvivl om videnskaben.

    Og sÄ skal det handle om den seneste udvikling i sagen om den kritiserede danske eksport af vÄbenkomponenter, der bliver anvendt af Israel i krigen i Gaza. En hollandsk domstol har nemlig beordret et stop for eksport af dele til F-35-fly, som risikerer at blive brugt til at krÊnke folkeretten under Israels krig i Gaza. Danmark bÞr ogsÄ revurdere eksport af dele til flyene, advarer juridiske eksperter. Sebastian Gjerding forklarer.

  • I denne underholdende og tankevĂŠkkende aktualitetspodcast debatterer og analyserer BĂžrsens chefredaktĂžr, Bjarne Corydon, og Informations chefredaktĂžr, Rune Lykkeberg, tidens stĂžrste dagsordener – og nogle af de mindre. I denne uges udgave kommer de to chefredaktĂžrer vidt omkring. De diskuterer bĂ„de den politiske situation i USA, kaster blikket pĂ„ Ă„rsagen til Alex Vanopslaghs succes og kommer omkring kĂžnspolitik og anti-feminisme. Find og abonnĂ©r pĂ„ 'Lykkeberg & Corydon' i din fortrukne podcastafspiller

  • Den grĂžnne omstilling har kun en chance, hvis vi forstĂ„r dens kompleksitet. Vi mĂ„ slippe den bekvemme position om, at det alene er de andres skyld, hvis vi skal kunne arbejde sammen om at lĂžse den. SĂ„dan skriver JĂžrgen Steen Nielsen i et essay, dels rettet mod Den GrĂžnne UngdomsbevĂŠgelse. Han uddyber.

    Anton Geist har fulgt udviklingen i Gaza tÊt. Han giver en status. HÞr blandt andet hvad udsigterne er til en vÄbenhvile. Og hÞr hvorfor det er sÄ akut nÞdvendigt. Som generalsekretÊr i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen sagde i et interview:»Alt det, der skal til, for at et barn kan overleve, det har de simpelthen ikke adgang til: Mad, vand, medicin, lÊgehjÊlp, sikkerhed, tryghed, tÞj. Selv de mest erfarne Red Barnet-kolleger, og kolleger i andre organisationer, er rystede i deres grundvold og fortÊller, at de aldrig har set noget lignende.

    Rune Lykkeberg er ogsÄ forbi til en optur. Denne gang over det allerede legendariske tv-Þjeblik ved Ärets Grammy hvor Tracy Chapman viste sig for osigen og havde taget countrystjernen Luke Combs til en uventet harmoni pÄ nummeret 'Fast Car'. For intet er sÄ smukt som nÄr mennesker mÞdes pÄ tvÊrs af alt det vi gÄr rundt og tror er vigtige forskelle.

    Og sĂ„ skal i hĂžre om kulturredaktionens forsĂžg pĂ„ at finde en af den slags sange i den danske sangskat. De har ivĂŠrksat en konkurrence mellem 20 af avisens skribenter om at finde intet mindre den smukkeste sang pĂ„ dansk. Du kan fĂžlge sangene efterhĂ„nden som de landet pĂ„ information.dk/lyd eller i podcasten Den smukkeste sang pĂ„ dansk – bla i vores app.

  • To af landets mest indsigtsfulde og originale analytikere har samlet tankerne og slĂ„et bro mellem erhvervsmediet BĂžrsen og den intellektuelle modstandsavis Information. I denne underholdende og tankevĂŠkkende aktualitetspodcast blander BĂžrsens chefredaktĂžr og tidligere finansminister Bjarne Corydon og Informations chefredaktĂžr og forfatter Rune Lykkeberg Ăžkonomi, kultur, politik og ideer sammen med personlige iagttagelser, nĂ„r de debatterer og analyserer tidens stĂžrste dagsordener – og nogle af de noget mindre.

    De to chefredaktÞrer taler i dette premiereafsnit om den store europÊiske krise, der materialiserer sig i voldsomme landmandsprotester, regeringskriser og uenighed om Ukraine. Et underdÊkket europÊisk drama med voldsomme perspektiver, mener bÄde Lykkeberg og Corydon.

    Lyt med, hvis du bÄde vil blive klogere og underholdt, og ogsÄ hÞre hvorfor Rune Lykkeberg har hadet alt, hvad Bjarne Corydon stÄr for.

    Find og abonnĂ©r pĂ„ ’Lykkeberg og Corydon’ i din foretrukne podcastafspiller

  • Naja Marie Aidts nye roman ’Øvelser i mĂžrke’ handler om at vĂŠre blevet sĂ„ smadret af traumer, at man ikke kan fungere. Og om at blive samlet op af sine nĂŠrmeste og det, romanens enlige, 57-Ă„rige, pĂŠdagoguddannede, kvindelige hovedperson kalder »systemet«. SĂ„dan skriver Lone Nikolajsen om den nye bog. Hun anmelder.

    85 procent af landbrugets samlede udledning af klimagasser er relateret til den animalske produktion. En halvering af husdyrproduktionen vil derfor reducere landbrugets udledninger med en tredjedel og give en lang rékke andre gevinster. Det viser en rapport fra Ténketanken Kraka, kort fþr en ekspertgruppe kommer med anbefalinger til en CO₂-afgift. Sebastian Gjerding har lést den.

    Og sÄ er Rune Lykkeberg i studiet med en optur over alle de diskussioner, som sagen om Nordic Waste har kastet af sig.

  • Molly Manning Walkers mesterlige Cannes-vinder ’How to have sex’, der i denne uge har premiere i de danske biografer »lukker os helt ind i en ekstatisk sommerdrukferie, sĂ„ man mĂŠrker solen pĂ„ huden, brĂŠndende shots i maven, hovedet, der snurrer – og fĂžlelsen, nĂ„r sex slet ikke fĂžles rigtigt,« skriver Katrine Hornstrup Yde i en anmeldelse. Det er ikke en film, der er interesseret i samtykkelovgivning og jura. »Men om at vise og lade sit publikum forstĂ„, hvor bĂžvlet sex er. Og hvor alvorligt vi skal tage vores egne og andres oplevelser.« Katrine er i studiet for at uddybe.

    Rune Lykkeberg har en optur over, at en stor del af de kloge amerikanske hoveder, han har talt med pÄ det seneste er enige om, at hverken verden eller USA gÄr under, hvis eller nÄr Trump vinder igen. For vi kender ham. Og han er doven og egentlig mest optaget af at vise, at han ikke er en taber. Optur over det.

    Og sÄ var det ugen, hvor Danmark gik i krig igen. Dog kun med én officer, der skal deltage i den koalition, som under amerikansk og britisk ledelse siden den 12. januar har gennemfÞrt angreb pÄ Houthi-bevÊgelsens militÊre installationer i Yemen for at sikre skibstrafikken i Det RÞde Hav. Men hvad frygter kritikerne, at vores symbolske bidrag kan fÞre med sig? Ulrik Dahlin har fulgt debatten.