Episodes

  • השבוע ב'המרקרים' עם גיא רולניק וענת ג'ורג'י:

    יוסי קוצ'יק, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, מנתח בפודקאסט 'המרקרים' את המהירות שבה הדמוקרטיה הישראלית מתערערת ומה שצריך ואפשר לעשות כדי להציל אותה.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker , יום רביעי 5 ביוני, היום ה-243 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.

    כולנו יודעים שהמפלגות החרדיות והדתיות מעבירות החל מהתקציב האחרון מיליארדי שקלים נוספים למצביעים שלהם, בתירוצים שונים ומשונים, וגם שכל הכלכלנים בישראל ובעולם התריעו נגד ההעברות הקואליציוניות הללו. עכשיו, מסתבר, ישנו גוף חדש ומפתיע שמתריע נגדן - משרד האוצר עצמו, שבראשו עומד לא אחר מאחד הנהנים מהכספים הללו, השר בצלאל סמוטריץ'. בדיוק: מסמך שהונח באפריל על שולחנה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה, מחולל דיון דרמטי בלשכתה: האם היעדר הסדר חוקי לדחיית גיוסם של בני ישיבות אמור לעצור עוד שורת תקציבים, בסכום כולל נוסף המוערך במאות מיליוני שקלים? נתי טוקר הכתב שלנו יהיה איתנו.

    הנה חשיפה יוצאת דופן של צוות תחקירני "השירות החשאי" של עיתון הארץ: ממשלת ישראל עומדת מאחורי מבצע השפעה רחב היקף שמכוון בעיקר למחוקקים אמריקאים שחורים וצעירים פרוגרסיביים בארה"ב ובקנדה. המבצע החשאי החל לאחר פרוץ המלחמה בעזה ונועד, לדברי מקורות בישראל, לדברר את זוועות החמאס ולהסביר מדוע המלחמה מוצדקת – אבל בהמשך השתנה הקמפיין והחל להשחיר אוכלוסיות התומכות בפלסטינים. מבצע ההשפעה הזה נחשף בחודש מרץ האחרון ב"הארץ", ולפי מחקר המשך של ארגון 'פייק ריפורטר' המתפרסם היום במקביל ב"הארץ" וב"ניו יורק טיימס", עשה המבצע שימוש נרחב באתרים מזויפים וחשבונות רשת פיקטיביים בשלל רשתות חברתיות, כדי לקדם תוכן פרו-ישראלי ואנטי-פלסטיני, תוכן אנטי-מוסלמי, ומידע לא מבוסס על אנטישמיות בקמפוסים בארה"ב. עורך יחידת התחקירים אבי שרף יהיה אתנו.

    זה שישראל מדינה יקרה - זה לא חדש, וגם מחריף מדי יום. דו״ח של מכון טאוב מעלה כי בשנת 2022 ישראל היתה יקרה ב-38% מהממוצע במדינות ה-oecd וחוקרי המכון מעריכים כי הפער העצום הזה נובע ממשקלו הגבוה של סעיף הדיור בסל הצריכה שלנו. אלה חדשות רעות במיוחד על רקע משבר העובדים בענף הבניה ועליות המחירים שהתחדשו בחודשים האחרונים. נדבר על כך עם פרופ׳ בנימין בנטל, ראש תוכנית מדיניות הכלכלה במרכז טאוב.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שלישי 4 ביוני, היום ה-242 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    "עסקת נתניהו" מתעכבת, הרבה מכך בשל העובדה שבעוד שבוע בנימין נתניהו צפוי לנאום בפני הקונגרס, והוא הרי לא אוהב לקבל החלטות עד לדקה האחרונה ממש, והוא ממשיך לרעוד מפחד מפני איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ', והאפשרות שהם ייקחו אותו לבחירות חדשות. עד אז, המצב בישראל הופך לקשה יותר עם הפגזות הולכות ומתרבות על הצפון, מוות של חטופים, ופוליטיקאים שמסרבים לפגוש את הציבור, שעבורו הם אמורים לעבוד – כמו איתמר בן גביר שפשוט הבריז מפגישה מתוכננת עם ועד תושבי הצפון. ומה קורה בכלכלה? רשות החדשנות פרסמה היום את הדו"ח השנתי שלה על ענף ההיי-טק, ואנחנו נדבר עם מנכ"ל הרשות, דרור בין, שינסה להסביר את הפערים בין מצב הענף לבין האווירה הכללית במשק.
    אחת הדרכים של נתניהו לשלוט במדינה הוא על ידי מינוי נאמן לתפקיד נציב שירות המדינה, שמצדו משפיע על שאר המנויים הבכירים בשירות הציבורי, וכמו שאנחנו יודעים, אנשים כאלה צריכים לעבור ועדת קבלה אצל נתניהו ולעיתים קרובות גם אצל שרה, אשתו. הנציב הנוכחי, דניאל הרשקוביץ, היה אדם כזה שאישר את כל המנויים הפוליטיים שנדרשו ממנו, אבל עתה הוא מסיים את כהונתו – ועתיד השירות הציבורי תלוי במידה לא קטנה בזהות של המחליף שלו. מירב ארלוזורוב תהיה אתנו ותסביר מדוע אסור לאפשר לנתניהו להחליט מי יהיה הנציב הבא – ואיך ניתן להביא לבחירות אדם ראוי.
    האם אתם תושבי תל אביב? אם כן יש לנו חדשות לא מעודדות עבורכם: עיריית תל אביב הכריזה אתמול שמחירי החניה לתושבי העיר יעלו – אבל מצד שני, כך אולי גם יתפנו עבורם מקומות חניה רבים יותר. כתב הרכב שלנו דניאל שמיל יהיה אתנו ויספר על תעריפי החניה החדשים לתושבי תל אביב.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שני 3 ביוני, היום ה-241 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    אז האם יש 'עסקת נתניהו' להפסקת אש, החזרת החטופים, ותחילת דיון על מה יקרה פה אחרי המלחמה - או שאין? נראה שגם היום בנימין נתניהו, שהעסקה כבר מכונה על שמו, ממשיך לנסות לשמור את כל הכדורים באוויר. מצד אחד הוא לא רוצה עסקה כדי שהממשלה שלו לא תתפרק בהמשך לאיומים של בן גביר לסמוטריץ', ואילו מצד שני הוא כן רוצה עסקה כדי שלא יצאו צווי המעצר נגדו בבית הדין הפלילי בהאג. במילים אחרות, ביבי מתלבט אם ללכת עם איום של כניסה לכלא בישראל לאחר הרשעתו במשפט כאן – מול כניסה לכלא בהולנד. מה שחסר בשיקולים הללו הוא החופש של החטופים בעזה והחיים של המפונים בצפון ובדרום, ולכן אנחנו נדבר עם הפרשן שלנו עמוס הראל על תשובת החמאס להצעה של נתניהו והנשיא ג'ו ביידן – ועד כמה נתניהו ממשיך לקוות שהוא יסרב לה.
    מי שבינתיים מציבים את עצמם, בזהירות, לאפשרות של עסקה כזו הם הסוחרים בשוק המט"ח, שהקפיצו הבוקר את השקל בכ-1.5% מול הדולר, בעיקר בשל האפשרות להפסקת אש וגם בגלל המרות של דולרים לשקלים בענף היי-טק לצורך תשלומי משכורות העובדים של תחילת החודש. אלא שמול האופטימיות הזו המשק הישראלי ממשיך להראות לא טוב, כאשר ההתאוששות של החודשים האחרונים מבוססת בעיקר על צריכה מקומית ותשלומי ממשלה, וגם - קשה להאמין - על מוצרי מותרות. הכיצד? אנחנו נדבר עם אלכס ז'בז'ינסקי, כלכלן מיטב בית השקעות.
    סיבה נוספת לקוות שתהיה עסקה והפסקת אש כבר בימים הקרובים היא כדי לנסות לעצור את הסחף של חרמות וסנקציות פוליטיות נגד ישראל, שהחל להתגלגל כמו כדור שלג. אתמול, למשל, הודיעו שלטונות האיים המלדיביים, שהם מסרבים להכניס תיירים ישראלים, ואילו בסוף השבוע שעבר צרפת הודיעה שלא תאפשר את ההשתתפות של חברות ישראליות בסלון עסקי הנשק המתקיים אצלה. זהו נזק גדול, בעיקר לחברות הישראליות הקטנות יותר: חברות כמו התעשייה האווירית, רפאל ואלביט אולי לא צריכות את הכנס הזה, אבל עבור סטארט אפים וחברות קטנות - זו מכה קשה. עורך תחום ההיי-טק שלנו שגיא כהן יסביר מדוע.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום ראשון 2 ביוני, היום ה-240 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    בבית המשפט הגבוה לצדק מתקיים בשעות אלה דיון נוסף בסוגיית גיוס החרדים לצבא, והפעם נראה שתוצאות הדיון ברורות מראש, אלא שהפרשן המשפטי שלנו, ד"ר עידו באום מבהיר שהדיון האמיתי הוא לא על עיקרון הגיוס אלא על הפרטים האחרים: כמה חרדים יגוייסו, מה יקרה לכסף שמקבלים היום האברכים שמיועדים לגיוס, ואולי הכי חשוב – האם תמשך ההפיכה המשטרית והמשפטית בישראל.
    ארצות הברית, ועוד יותר מכך הבית הלבן שבו יושב הנשיא, היתה בסוף השבוע במוקד העתיד שלנו כאן בישראל, עם תוכנית להפסקת המלחמה שאותה הציג ג'ו ביידן (שבינתיים זכתה לכינוי 'עסקת נתניהו'), ההזמנה של הקונגרס לראש הממשלה בנימין נתניהו לנאום בפני שני בתי הנבחרים, ולא פחות חשוב - ההרשעה של דונלד טראמפ, המועמד הרפובליקאי בבחירות שיתקיימו בנובמבר הקרוב, ב-34 סעיפים של עבירות פליליות סביב ניסיון ההשתקה של שחקנית הפורנו סטורמי דניאלס. כתבנו נתנאל שלומוביץ', שנסע לניו יורק ודיווח מתוך אולם בית המשפט על חלקים של המשפט, יהיה אתנו על כל ההתפתחויות בארצות הברית שמשפיעות עלינו.
    מול ההתדרדרות של ישראל בעולם ובכלכלה בשל המלחמה והתבטאויות של שרי הקואליציה, שבאה למשל לידי ביטוי בסוף השבוע שעבר בהחלטה של צרפת לסלק את ישראל מכנס ותצוגה מרכזית למכירת מערכות נשק, בולטות באופן מפתיע החברות העסקיות הגדולות בישראל – שממשיכות להציג רווחים גבוהים. דברנו כאן בשבוע שעבר על רווחי הבנקים אבל גם רוב חברות המזון, רשתות השיווק וחברות התעופה הציגו לא סתם רווחים אלה עלייה של ממש בכל הפרמטרים הכלכליים – והכל עוד לפני עליות המחירים שעליהם הם הכריזו. איך זה יכול להיות? אנחנו נדבר עם כתב הבורסה אסא ששון.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם גיא רולניק וענת ג'ורג'י:

    המרקרים השבוע על ההשלכות האפשריות שיש לנטישת הצפון והחלקים מהדרום על כלל החברה והפוליטיקה בישראל.

    דפנה כרמלי בירנבאום, פרופ' לסוציולוגיה מאוניברסיטת חיפה, פרופ' אלון טל לשעבר ראש החוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב וח"כ מטעם מפלגת כחול לבן ודן פרי, לשעבר מנכ"ל רשות הטבע והגנים ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, יתארחו באולפן ויביאו זוויות שונות של הנושא.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 29 במאי, היום ה-236 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    תחקיר של העיתון הבריטי גרדיאן שפורסם לאחרונה חושף שישראל צותתה לשיחות טלפון ויירטה תכתובת של בכירים בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, בהם התובע הראשי וקודמתו בתפקיד. הריגול נעשה במשך עשור, לרבות בחודשים האחרונים, ובתחקיר נטען כי ראש המוסד לשעבר יוסי כהן איים על התובעת הראשית לשעבר פאטו בנסודה בסדרה של מפגשים סודיים, כחלק ממלחמה חשאית שניהלה ישראל נגד בין הדין באמצעות שירות הביון שלה. גור מגידו התחקירן שלנו חשף בעבר מידע שנוגע לפרשה הזו ושחלקו נמצאת תחת צנזורה עמוקה, והוא יהיה איתנו כדי להבין את הסיפור הזה.
    ועדיין בפוליטיקה, הפעם בפוליטיקה המקומית: איפה לכל הרוחות נמצאת האופוזיציה? בעוד שכל המומחים מתחומי הכלכלה, המשפט ומדעי החברה מזהירים שהממשלה מפרקת את המדינה ומרסקת את המוסדות שלה, כפי שבין השאר ראינו בשבוע האחרון בלשכתה של מירי רגב, האופוזיציה שבורה ומפולגת, בזמן שדווקא בקואליציה מצופפים שורות. מול הממשלה עומדים שורה של אתגרים פרלמנטים כמו חוק הגיוס – אבל האם האופוזיציה תדע לנצל אותם כדי לכפות בחירות חדשות? הפרשנית הפוליטית של הארץ רווית הכט תהיה אתנו.
    בינתיים, בעוד המשק הישראלי סובל מחולשה ועלייה משמעותית בפרמיית הסיכון שהשווקים דורשים, חמשת הבנקים הגדולים הרוויחו יחד ברבעון הראשון השנה לא פחות מ- 1.4 מיליארד שקל יותר מברבעון המקביל ב-2023. איך זה ייתכן? יש המסבירים את הדיסוננס בכך שצריכת האשראי וביצועי המגזר העסקי התחילו להתאושש, אבל אחרים פחות מתלהבים מהמספרים ופחות אופטימיים בכל הנוגע לכדאיות ההשקעה במניות שלהם: "כשהסיכון של ישראל גדל, כך גם הסיכון של הבנקים", אומרים. אנחנו נדבר עם כתב שוק ההון שלנו אסא ששון על הרווחים.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שלישי 28 במאי, היום ה-235 למלחמה, באולפן סמי פרץ.
    התפתחות דרמטית הבוקר בעלילות אפי נווה: חוקרי יחידה להב 433 עיכבו לחקירה את נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב לשעבר, איתן אורנשטיין, ואת ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נווה, בחשד לעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים. השוטרים הגיעו לבתיהם של השניים בסביבות 06:30, ערכו חיפוש, החרימו מסמכים ואז לקחו אותם למשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלוד. לפני חודשיים חשף עיתונאי הארץ חיים לוינסון שיחות בין השניים בהן נשמע נווה אומר כי פעל לקדם את מינויו של אורנשטיין לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב וזה בתמורה סייע לנווה בשורת בקשות, ובהן הזזת שופטת שממנה נווה סלד, ובהמשך גם קידום שופטים כלבבו. חיים לוינסון יהיה איתי בנושא הזה.
    זה אירוע דרמטי מבחינת מערכת אכיפת החוק ויכולות להיות לו השלכות רחבות, כולל האפשרות ששרת המשפטים לשעבר איילת שקד תיחקר בפרשה, וגם יש חשש שהיא תנוצל לרעה בידי מי שמעוניין בהחלשת מערכת המשפט. ד"ר עידו באום הפרשן המשפטי שלנו יסביר.
    ואם כבר החלשה, לא רק מערכת המשפט הוחלשה אלא כלל המגזר הציבורי וראינו רק השבוע דוגמא אחת בחשיפה של תוכנית המקור על שרת התחבורה מירי רגב. עוד לא ברור אם זה יביא לפתיחת חקירה פלילית אך העניין נבדק ועוד לפני שמתקבלת החלטה בנושא חשוב להבין מי הם שני האשמים בדרדור השירות הציבורי והתרבות הארגונית במשרדי הממשלה. למירב ארלוזורוב יש תשובות והיא תהיה איתי בעניין הזה.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שני 27 במאי, היום ה-234 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    לאחר האירוע אתמול בלילה בו נהרגו עשרות אנשים במחנה עקורים ברפיח, עקב מה שנראה כתקיפה ישראלית, שוב עולות השאלות על תגובת העולם להרג של אזרחים – ושוב עולה השאלה של התגובה של ארצות הברית, גם לאירוע עצמו וגם להשלכות שעוד יהיו לו בבתי המשפט של האו"ם. אלא שארצות הברית מזה כבר כמה שנים מתרחקת מישראל וממדיניות התמיכה המוחלטת בה, ויש לכך סיבות רבות – כשהעיקרית שבהן היא מגמה אמריקאית פנימית שבכלל לא קשורה לישראל או ליהודים. הכוונה, כמובן, היא ליחס המשתנה בארצות הברית כלפי מיעוטים וגזעים, ויש מי שחושב שהשינוי הזה עלול בסופו של דבר לנתק את ארצות הברית לחלוטין מישראל – התפתחות שללא ספק תהווה איום קיומי על ישראל. כדי להבין האם ישראל עלולה לאבד את אמריקה, והאם יש משהו שישראל יכולה לעשות כדי להקטין את הסכנה הזו, אנחנו נדבר עם יוסי הולנדר, לשעבר איש עסקים והיום תורם ופעיל בתחום יחסי ישראל ואמריקה.
    היום אחרי הצהריים יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית שלו לחודש מאי, והפעם יש לו דילמה קשה במיוחד. מצד אחד המצב של הכלכלה גרוע וימשיך להיות גרוע, כפי שחברות הדירוג מזהירות. השווקים הפיננסיים מסכימים עם הערכה הזו ומעלים בצורה משמעותית את פרמיית הסיכון של ניירות ערך ישראלים – אבל מצד שני, הורדה של הריבית עלולה להביא לפיחות חד בשקל ולזינוק מחדש של האינפלציה, שגם ככה עוד לא נרגעה. אז מה עושים? אנחנו נדבר עם כלכלן מיטב בית השקעות אלכס ז'בז'ינסקי שיתאר את עצמת העלייה של פרמיית הסיכון ואת ההערכה שלו למה בכל זאת תהיה ההחלטה הסופית של נגיד בנק ישראל, אמיר ירון.
    בסוף השבוע המדינה סערה לאחר שינון מגל הציג סרטון בו חייל צהל בפנים רעולות קורא למרד נגד הצבא וטוען ש-100 אלף חיילים יתעלמו מהוראות הרמטכ"ל אם יקבלו פקודה לסגת מעזה – סרטון שהופץ גם על ידי יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה. אלא שרעול הפנים לא היה מתוחכם במיוחד בהסתרת הזהות שלו: בתוך כמה שעות זהותו נחשפה, ואתמול הוא הובא לחקירה בחשד להמרדה. הסיפור היה יכול להסתיים בזה אלא שבינתיים הוא הפך לגיבור של הביביסטים ברשתות החברתיות, שיצאו להגנתו ולמתקפה נגד 'אחים לנשק' ושאר השמאל. אנחנו נדבר עם כתב המשטרה שלנו ג'וש בריינר על החקירה של אותו אדם – ועל המאבק הפוליטי שמתפתח סביבו.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום ראשון 26 במאי, היום ה-233 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    שבוע חדש נפתח היום אבל הראש של כולנו עדיין מסתובב מאירוע השבוע שעבר ומההשלכות שיהיו להם בשבועות הקרובים. אמש, בקפלן, נראה שהמחאה הציבורית נגד הממשלה נדלקה מחדש עם עשרות אלפים רבים של מפגנים בדרישה להחזרת החטופים ולקביעת מועד לבחירות חדשות. יום לפני כן, בית הדין של האו"ם בהאג פסק שעל ישראל לוודא שפעולותיה בעזה אינן גורמות לרצח עם, ואילו התחקיר של רביב דרוקר בערוץ 13 הביא ראיות למה שכולם ידעו: ממשלת ישראל היא סוג של ארגון פשע העוסק בעיקר בתן וקח פוליטי וכלכלי. טובת הציבור, התפקיד של הממשלה כמשרתת ציבור, או אפילו סתם תפקוד מקצועי סביר – כל אלה כבר מזמן לא קיימים. התחקיר של "המקור" הביא תחושה של בחילה לכל מי צפה בו, גם למי שחשב שכך הדברים מתנהלים, והשאלה עכשיו היא האם המעשים שרגב ביצעה הם פליליים, ועוד יותר חשוב: האם יש יכולות ונכונות של המשטרה והפרקליטות לפתוח בחקירה נגדה. אנחנו נדבר על זה עם פרשן המשפטי שלנו, ד"ר עידו באום.
    הנה עוד עניין משפטי שנוגע ישירות לחיים של כל אחד מאתנו, ולהמשך המלחמה. ביום חמישי אחר הצהריים בית המשפט בהאג קיבל חלק מהתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל, ופסק שעל ישראל לוודא שפעולותיה בעזה אינן גורמות לרצח עם. ישראל צריכה עכשיו לציית לצו, או שלא ולהתמודד עם התגובה של האו"ם, אבל בכל מקרה לפסק הדין יש השלכות על אזרחי ישראל – וכל זאת במקביל לציפייה שבית הדין האחר בהאג, בית הדין הפלילי, יוציא בקרוב צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנטי. על כל אלה אנחנו נדבר עם מומחית למשפט בינלאומי, פרופ' תמר הוסטובסקי-ברנדס מהפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו.
    גם ההיי-טק הישראלי סוער בעקבות כל האירועים הפוליטיים והאיומים על ישראל, אבל לאחרונה הוא סוער גם בשל קרבות פנימיים בין חדי הקרן לבין עצמם – וזו אפילו לא תופעה חדשה. הפעם, חברת הסייבר אורקה תבעה את הלהיט הגדול של הסטארט אפים הישראליים, חברת וויז, על הפרת פטנטים – או במילים אחרות גניבת ידע. בסוף השבוע בית המשפט בארצות הברית דחה את בקשת וויז לדחות את התביעה על הסף, התיק העסיסי הזה יתנהל בשנה הקרובה – וכתב הייטק שלנו אופיר דור יספר עליו, וגם על החשיפה שלו מהשבוע שעבר: הצ'אטבוט שפורום קהלת מפתח יחד עם צה"ל – ומה הסיכוי שאנשי קהלת מעוותים את התשובות שלו.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם גיא רולניק וענת ג'ורג'י:

    המרקרים השבוע עם רן היילברון, חוקר של פילוסופיה פוליטית וביקורת טכנולוגיה, שפרסם באחרונה מאמר על התפקיד שמילאה הסגידה הצבאית לאמצעים הטכנולוגים – במשבר השבעה באוקטובר.

    על הקשר בין הצבא לטכנולוגיה, האינטרסים האישיים מאחורי מערכת היחסים שהתפתחה, התייחסות ראשי הצבא ומערכות המודיעין לכלים הטכנולוגים, והביקורת שלא נשמעה מספיק.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 22 במאי, היום ה-229 למלחמה, באולפן איתן אבריאל.
    גם היום האירועים הביטחוניים, הדיפלומטיים והגיאופוליטיים לא מפסיקים לרגע. אחרי פרסום ההחלטה להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה נתניהו אתמול, הבוקר התעוררנו עם החלטה דרמטית של ספרד, אירלנד ונורבגיה להכיר במדינה פלסטינית כבר בשבוע הבא. בתגובה, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' רץ לחפש צעדי ענישה נגד הרשות הפלסטינית, והודיע שלא יעביר לה את כספי המסים של תושבי יהודה ושומרון, ואילו ארצות הברית קרובה להסכם מדיני עם סעודיה – שישראל כנראה לא הולכת להיות חלק ממנו. התפתחות שנראית כמו עוד החמצה של הזדמנות היסטורית שלא ברור אם אי פעם תחזור. ומה קורה בשטח בעזה, בגבול הצפון וגם בערים והכפרים ביהודה ושומרון? כדי לקבל תמונה ביטחונית-מדינית לסוף שבוע זה, אנחנו נדבר עם הפרשן הצבאי של 'הארץ', עמוס הראל.
    אם נחזור לעולם הכלכלי, אני מצטער להודיע שגם שם אין לנו חדשות מלהיבות – כי המחירים עולים, יוקר המחיה עולה, ורמת החיים יורדת. זה לא חדש, אבל היום מי שמתלונן על אזלת ידה של הממשלה בטיפול ביוקר המחיה הוא לא אחר מאשר שר הכלכלה ואיש מפלגת הליכוד ניר ברקת, שמספר שמאז תחילת המלחמה לא התקיים אפילו דיון כלכלי אחד בממשלה. "כל הכלים יושבים באוצר ואצל ראש הממשלה ולצערי לא אכפת להם. הם מנותקים. שלחתי להם עשרות מכתבים", אומר ברקת. זהו כתב אישום יוצא דופן של שר בכיר בליכוד נגד ראש הממשלה נתניהו – אבל האם הוא גם יעשה מעשה ויתפטר? אני מסופק, אבל אנחנו נקיים על כך דיון עם סמי פרץ, שהפעם נמצא מחוץ לאולפן.
    מעבר לפוליטיקה מתנהלים גם החיים עצמם ובעוד פחות מעשרה ימים, ב-1 ביוני, תכנס לתוקף רפורמה בביטוחי הבריאות שנועדה לחסוך למיליוני ישראלים כסף, על ידי צמצום הכפילות בין הביטוח הרפואי של קופת החולים ולבין הביטוח הפרטי שרבים מאתנו רוכשים ומשלמים מדי חודש. אז כמה הרפורמה יכולה לחסוך לנו, ומה צריך לעשות כדי ליישם את החיסכון הזה? אנחנו נדבר עם כתב הביטוח שלנו אסא ששון - וכך אולי יהיו לנו קצת יותר שקלים בכיס.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שלישי 21 במאי. היום ה-228 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.

    ראש הממשלה בנימין נתניהו וודאי מודאג הבוקר מהאפשרות שיוצא נגדו צו מעצר מטעם בית הדין של האו״ם, והשאלה היום האם ניתן לעצור את המהלך - ומה יקרה בפועל אם הצו אכן יוצא. אנחנו נדבר עם הכתב המשפטי של "הארץ", חן מענית, שנמצא בבית המשפט הדן בתיק 2000 - שם מעיד היום שר המשפטים יריב לוין.
    סוכנות הדירוג S&P הוציאה היום עדכון על כלכלת ישראל ובו אזהרה שההתאוששות הכלכלית תמשך הרבה יותר זמן ממה שהם חשבו עד כה. אנחנו נדבר עם הכלכלן פרופ' מישל סטרבצ׳נסקי, שגם נמצא בכנס אלי הורוביץ לכלכלה ושומע את תגובת בכירי האוצר ובנק ישראל.
    אביחי ניסנבוים, שותף מנהל בקרן הסיכון לול ונצ׳ר, גם יהיה אתנו, וידווח על השפעת המלחמה על המשקיעים הזרים בהיי-טק, מצד אחד, ועל הלך הרוח בקרב היזמים ועובדי ההיי-טק. למשל: כמה מהם חושבים על הגירה?

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שני 20 במאי. היום ה-227 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    כמעט כולם בישראל ורבים בעולם עקבו אתמול אחרי הדרמה של העלמות והחיפושים אחרי המסוק של איברהים ראיסי, נשיא איראן, והבוקר הם קמו עם ההודעה הרשמית על מותו, יחד עם שר החוץ שלו, בסיומה של פגישה באזרבייג'ן. השאלה עכשיו היא מה יקרה באיראן בימים ובשבועות הקרובים – והאם משהו עשוי להשתנות ביחס של איראן כלפי המערב בכלל וכלפי ישראל בפרט. אנחנו מודעים לכך שכנראה אף אחד לא יודע בוודאות כיצד הדברים יתפתחו שם ומי יהיה הנשיא הבא, אבל אנחנו ננסה לתת הסתברויות לתסריטים השונים, ואנחנו נעשה את זה עם פרופ׳ מאיר ליטבק - ראש המרכז ללימודים איראנים באוניברסיטת תל אביב.
    האם עמדתם לאחרונה בדואר כדי לחלץ משם מכתב רשום או חבילה? עבור רבים מאתנו ההליכה לדאר היא עונש לא קטן של המתנה ועמידה בתור, כי זה הרי ארגון שהלך והדרדר והפך בין השאר למפעל ג'ובים עבור פוליטיקאים. אבל עכשיו זה אולי ישתנה, כי ממשלת ישראל השלימה אתמול את מכירת הדאר לקבוצת העסקים מילגם, שחברה לחברת הביטוח הפניקס וליבואנית לימן שליסל. המחיר שהמדינה קיבלה לא היה גבוה, רק 461 מיליון שקלים, ואנחנו נדבר עם נתי טוקר כתב המאקרו שלנו שיספר מי הם הזוכים, מה הם מתכוונים לעשות עם מאות הסניפים של הדואר, והאם יש סיכוי שהשירות ישתפר.
    יש לכם רכב חשמלי? מסתבר שעל פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אתם כנראה "עשירים" – או לפחות אנשים עם בית פרטי או דירה במגדל עם חניון חדש. אנחנו יודעים את זה כי הנתונים מראים שלא פחות מ-88% מבעלי המכוניות החשמליות מטעינים אותן בבית, וגם שהם נוסעים הרבה יותר ממכוניות בנזין. זה אולי לא מפתיע אבל השאלה כעת היא האם הנתונים הללו יגרמו למס הכנסה ולאוצר לייקר את השימוש במכוניות חשמליות – מה שכמובן יביא ליותר זיהום אוויר בגלל מכוניות הבנזין והדיזל שייסעו במקומן. כדי לנסות ולקבל תשובה אנחנו נדבר עם כתב הרכב דניאל שמיל.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום ראשון 19 במאי. היום ה-226 למלחמה, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.

    בעוד צה"ל ממשיך להתחפר בעזה ללא יעד אופרטיבי מוגדר וללא תוכנית לניהול עזה עכשיו או אחרי המלחמה, אם וכאשר זו תסתיים אי פעם, גם הציבור הישראלי מנהל סוג של מלחמת אחים, בין תומכי נתניהו לבין אלה שדורשים ממנו להכריז על מועד לבחירות במהלך השנה הקרובה. במסגרת הקרב התודעתי הזה עולות גם שאלות על תרומה למדינה, ומחקר אחד שפורסם אצלנו בשבוע שעבר מראה שציבור המצביעים של הקואליציה הנוכחית משלם שליש מהמסים הישירים – בעוד מצביעי האופוזיציה משלמים יותר משני שלישים. זהו מחקר שהרגיז מאוד את תומכי נתניהו ברשתות החבריות, ולכן אנחנו נדבר עם הכותב שלו, החוקר אלון פרדו, ונעמת אותו אם ההתנגדויות של הביביסטים.

    למרות שנראה שקואליציית ה-64 של נתניהו, אולי למעט שר הביטחון יואב גלנט, מצופפת שורות ושום דבר לא יכול להפיל אותה, נושא יסודי אחד בכל זאת עשוי לערער אותה: תקציב הביטחון. התקציב למלחמה, ובדוואי התקציבים לניהול צבאי של עזה לאורך זמן, נמצאים בחריגה עצומה, המיליארדים ללא כיסוי נשפכים מדי חודש – ואילו ממשלת נתניהו משותקת ולא מסוגלת להחליט על תוכניות ארוכות טווח ובוודאי שלא לתקצב אותן. הפרשנית שלנו מירב ארלוזרוב תהיה כאן ותפרט את המספרים, את העומס על אנשי המילואים – ואת הסיכוי שכל אלה ישברו את הממשלה ויובילו לבחירות.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם גיא רולניק וענת ג'ורג'י:

    הסוציולוג והאנתרופולוג, פרופ' ניסים מזרחי, מנתח ב'המרקרים' את הפערים בתפיסת העולם בין קבוצות ליברליות פרוגרסיביות שמקדשות את האוטונומיה של הפרט, לבין קבוצות שמאמינות בכוחה של הזהות השורשית ומסביר דרך פערים אלה את נקודת מבטם של תושבי הפריפריה שממשיכים להצביע לנתניהו, למרות הביקורת כלפיו, ואת הנראטיב המשותף שמוביל את החרדים או המפגינים בקפלן - ומציע את הפתרון המיטבי למצב.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 15 במאי, היום ה-222 למלחמה, באולפן סמי פרץ.

    מדינת ישראל עברה את יום העצמאות ה-76 שלה ללא תקלות מיוחדות אך גם ללא מצב רוח מי יודע מה. ראש הממשלה נעדר מאירועים חגיגיים כמו פרס ישראל, חידון התנ"ך וחלוקת פרסי ישראל, ברחובות הערים לא היו במות בידור וחלק גדול מהקשב שלנו היה לאירועים בצפון ובדרום. צה"ל הגביר את פעילותו בעזה בנסיון ללחוץ על חמאס להתקדם להשבת החטופים אך בשלב זה הכל תקוע. גם ברמה המדינית ישראל לא מצליחה להגיע לפריצת דרך. עמוס הראל הפרשן הצבאי יהיה כאן בעניין הזה.
    האם ישראל תגיע ליום העצמאות ה-100 שלה? זה אמנם קצת רחוק אך מעסיק חוקרים שבוחנים את מה שעובר על החברה הישראלית בשנים האחרונות. שניים מהם, פרופ' יוג'ין קנדל ורון צור שמכירים היטב את הממשלה והמערכת הציבורית אומרים כי "בתהליך המערער שישראל חוותה בשנה האחרונה, עם הרפורמה המשפטית והטבח הנורא ביישובי הדרום ולאחריו, התבררה תמונת כשל מוחלט במערכות הממשל, הניהול והתפעול... זה אינו מחדל נקודתי או כזה השייך לרובד אחד במערכת הממשלית בישראל, אלא קריסה של תפקוד המערכת" מירב ארלוזורוב, ראיינה אותם בערב החג והיא תביא כאן את מסקנות הניתוח המדאיג שלהם.
    ובינתיים, בשווקים, למרות החדשות המעיקות מהמלחמה, מתנהלת שגרה כאילו שאין כזו. הבורסה עולה היום בשיעור קל, בעיקר בגלל העליות בוול סטריט, וגם השקל מתחזק – שוב בגלל אותן עליות, מכירות של ספקולנטים זרים, וגם עקב ירידה של הדולר מול כל המטבעות בחו"ל. היום אחר הצהריים יפורסמו מדדי המחירים לצרכן לחודש אפריל גם בארצות הברית וגם בישראל, ומשם נדע מה כיוון האינפלציה והריבית. איתן אבריאל יהיה איתי בעניין הזה.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם גיא רולניק וענת ג'ורג'י:

    יום העצמאות הקודם עמד בסימן ההפיכה המשטרית, עם הפגנות ענק ברחבי הארץ, חשש גדול משינוי בהרכב שופטי העליון וביטול עילת הסבירות. משם זה המשיך למלחמות ההדתה, למתקפה האכזרית ביותר על ישראל בשבעה באוקטובר, לחטופים, מפונים, הורדת הדירוג, הרוח הישראלית, וגם הניצחון שלא מגיע.

    המרקרים בוחרים את מדליקי המשואות שהאירו לנו את הדרך בשנה החולפת ואת אלה שכיבו לנו את האור.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 8 במאי, היום ה-214 למלחמה, שאף אחד לא יודע מתי תסתיים. באולפן ענת ג'ורג'י.

    אז מה קורה היום? ההצהרה המזעזעת ביותר של היממה האחרונה היא בוודאי זו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שצוטט ב"ידיעות אחרונות" כאומר שהוא יעסוק ביוקר המחיה רק אחרי שתוכרע הסוגיה של הכניסה הצבאית לרפיח, שאותה הוא דורש מראש הממשלה. זו כמובן תפיסת עולם שערורייתית: מעולם לא היה שר אוצר שהזניח בצורה כל כך בוטה וגלויה את חובתו הציבורית, ובכך סמוטריץ' גם מבהיר את תפיסת העולם שלו: הוא בא לנהל את המדינה על פי תפיסת עולמו - ולא את האוצר או את הרווחה הכלכלית של אזרחי ישראל. סמי פרץ ידבר על כך.

    במקביל להזנחה במודע של הכלכלה, ממשלת ישראל מזניחה במודע את יחסי החוץ שלה, ושוב, בעיקר בגלל שיקולים פוליטיים אישיים של ראש ההמשלה. לראשונה, אישרה ארצות הברית באופן רשמי שהיא מעכבת משלוחים של תחמושת התקפית כבדה לישראל, מתוך חשש שצהל יעשה בה שימוש במתקפה על רפיח - ושוב יהרגו אלפי אזרחים שאינם לוחמי חמאס. ארה"ב אמנם אישרה גם שלא תעכב נשק הגנתי, כמו מיירטים למערכת כיפת ברזל ואחרות, אבל מעתה ברור שהמאבק עם האמריקאים כבר עבר לפסים של מקלות וגזרים - ולא רק דיבורים. אנחנו נדבר על כך עם איתן אבריאל, וגם על המצב הפוליטי של נתניהו כפי שהוא נראה דרך משקפיים אמריקאיות.

    ובכל אי הוודאות הזו, מי שאבדו את הצפון הם גם הסוחרים והמשקיעים בבורסה - שכבר לא יודעים מה לעשות. במחצית ראשונה של השבוע מחירי המניות עלו, יחד עם המניות בארצות הברית, היום הבורסה יורדת - אבל כל המסחר בימים אלה הוא בהשפעת מאניה דפרסיה וספקולציות של פעילי השוק, שנעים בהפרשים של שעות בין אופטימיות לקראת הפסקת אש וסיום המלחמה, ולבין החרפת הלחימה גם בדרום במקרה של כניסה לרפיח, וגם בצפון במקרה של העלאת גובה הלהבות מצד חיזבאללה. אנחנו נדבר עם כתב שוק ההון אסא ששון.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם גיא רולניק וענת ג'ורג'י:

    פודקאסט המרקרים השבוע עם פרופ' רבקה כרמי, יו"ר ארגון סיינס אברוד, הנמצא בקשר עם מדענים ישראלים בחו"ל, ולשעבר נשיאת אוניברסיטת בן גוריון, על המקור של ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית, ועל ההשלכות הצפויות של חרם אקדמי על ישראל, על המדע, הכלכלה והחברה.

    ועם אריאל בארי, יזם, הייטקיסט ובוגר אוניברסיטת קולומביה, שיספר על הניסיון שלו עם גל אנטי ישראלי בקולומביה כבר לפני 20 שנה - ומה לדעתו צריך לעשות.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.