Episodes

  • Ud af disen dukker ryggen af en sort ubåd op mellem bølgerne. Den cirkler om Geo Barents, holder øje. Redningsskibet sejler i en nautisk arena mellem den libyske kystvagts vågne øjne, EU's politiske benspænd, legesyge delfiner og havskildpadder. Antropolog Sine Plambech har været på dækket i en måned - og med Genstarts mikrofon har hun optaget lyden af de politiske spændinger på Middelhavet - fra dækket, redningsbåden og ansigt til ansigt med de mennesker, der bliver samlet op. Da hun ankommer boksetræner besætningen under den sicilianske sol. I to afsnit tager hun os med ind i migrationens boksering.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 3/6.

  • I Atacama-ørkenen strækker kilometer af sandbanker sig dækket af farvestrålende tøj. Meget af det er helt nyt, ubrugt og kasseret. I Danmark køber vi billigt nyt tøj, som aldrig før for at være med på den nyeste mode. Men vores hurtigt producerede tøj bliver smidt lige så hurtigt ud, hvorefter det ender på en langsommelig jordomsejling til tøjkirkegårde som i Chile. DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad, er rejst til ørkenen for at spørge, hvorfor vores plastiktøj ligger i Chile og kvæler ørkenen?
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 2/6.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Hun var usårlig, da hun for bare fire år siden indtog Statsministeriet. Badet i sit livs popularitet styrede hun Danmark gennem Coronakrisen. Men siden da er det kun gået en vej for Mette Frederiksens popularitet. Under en tredjedel vil i dag stemme på hendes regering. Socialdemokratiet står til sit dårligste valg i 120 år. Og nu er hun personligt blevet kåret som regeringens mindst populære minister. I dagens Genstart fortæller Mette Frederiksens tidligere partifælle og nuværende chefredaktør på Børsen, Bjarne Corydon om, hvordan det er at ligge i bunden af de politiske meningsmålinger, og hvad der skal til for at blive så upopulær.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 31/5.

  • Når lykkehjulet drejer og tavlen lyser op, står hun klar til at afsløre bogstaverne. I takt med at E'er, S'er og O'er vendes, bliver Maria Hirse allemandseje. Hun katapulterer ind i 90'ernes kendisverden - hendes udseende, fremtoning, smil og kærester bliver beskrevet ned til mindste detalje. Men glamouren bliver efterhånden ommøbleret til en noget mørkere tone. Først får hun en betinget dom for hæleri, ulovlig våbenbesiddelse og indbrudsforsøg. Et par år senere to års fængsel for at orkestrere overfald på sin ekskæreste. I dag fortæller Maria Hirse om turen fra solsiden til skyggen.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 30/5.

  • 'Vive la vraie Europe!' råber Marine Le Pen ind i mikrofonen og hundredvis af højrefløjsentusiaster bryder ud i jubel. Hun hylder dét Europa, der er lige på den anden side af EU-valget. 'Det rigtige Europa', hvor højrefløjsparlamentarikere, hvis meningsmålingerne holder stik, sidder på hvert fjerde sæde i parlamentet. Men så rammer balladen. Midt i den tidlige fejring kommer Alternative Für Deutshlands spidskandidat Maximilian Krah, også kendt som MadMax, med kontroversielle udtalelser om SS-uniformer. I dagens Genstart fortæller DRs EU-reporter Per Bang Thomsen om den splid, der ligger og ulmer lige under den festlige overflade.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 29/5.

  • Han agerer politisk, antisemitisk og sætter sit eget og hele domstolens ry over styr, lyder det. Anklagerne mod chefanklager, Karim Khan falder prompte. Han har netop anmodet den Internationale domstol i Haag om at udstede en arrestordre mod Hamas-ledelsen og den israelske forsvarsminister og premierminister, Benjamin Netanyahu. Alle mistænkt for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Det er første gang i historien, at en vestlig allieret og leder af et demokrati mødes af den her type anklager. Og både Israel og USA fordømmer straks både selve straffedomstolen og chefanklageren Karim Khan. Men hvad ligger bag denne vrede? DR's Mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård fortæller, hvad det er for en hvepserede som chefanklageren, Karim Khan, nu har stukket hovedet ind i.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 28/5.

  • På beskedtjenesten Telegram bliver unge mennesker lovet nemme og hurtige penge for til gengæld at grafittimale prorussiske budskaber. Lønnen bliver forhøjet, hvis de vil holde øje med infrastruktur og rapportere tilbage til Rusland, om det de ser. Sådan lyder nogle af eksemplerne på den russiske spionage, der foregår i massivt omfang i Nato-landet Polen. Senest er 12 personer anholdt for at være en del af en russisk spionring, og det er tredje gang på bare en måned, at det polske politi anholder folk, som de mistænker for at spionere for russerne. Thomas Wegener Friis, historiker ved Syddansk Universitet, fortæller i dagens Genstart om de polske spionsager, der både omhandler små fisk, der er rekrutteret for håndører til overvågning af infrastruktur og sager, der rækker dybt ind i den polske elite.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 27/5.

  • Solen er den kosmiske kilde på alt liv på jorden, og samtidig kan den slukke alt lys på et øjeblik. Det er sæson for solstorme, et dramatisk fænomen, hvor gigantiske eksplosioner på solens overflade kaster plasmaskyer mod jorden. Det giver smukke nordlys, men hvis vi er uheldige, kan en solstorm også føre til, at vores elnet og satellitter bliver svitset. Christoffer Karoff er lektor på Aarhus Universitet, hvor han har forsket i solstorme, og i dagens Genstart fortæller han om at vente i nervøs spænding på, hvad der sker næste gang solstormene raser.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 26/5.

  • Ind i den tykke tåge forsvinder helikopteren med den iranske præsident ombord. Men den forlader aldrig tågen igen. Redningsholdet klamrer sig langs de stejle, grønne bjergskråninger op gennem det fugtige slør, men finder kun en helikopter splittet i sammenkrøllede vragdele og syv lig. I Irans gader bliver der på én gang bedt for præsidenten og grædt salte tårer, men også skudt farverigt fyrværkeri af i en glædesfest over hans død, som også hyldes overalt på sociale medier. Genstart spørger i dag Iran-forsker Rasmus Elling om, hvorfor så mange iranere danser på præsidentens grav og hvor længe dansen kan vare ved.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 24/5.

  • Den blomstrende gule raps lyser op i landskabet. Græs, korn, roer, majs - det danske landbrug er allestedsnærværende, når man bevæger sig igennem det ganske land. Du ser køer, der græsser på marken, små lam, der hopper lystigt rundt og et par heste i en fold. Det ligner idyl. Men et dyr er stort set fraværende. Grisen. Den er faktisk nærmest usynlig. Mange kommer kun ud når de skal transporteres fra stald til slagteri. Hvert år producerer vi 30 millioner konkurrencedygtige svin til verdensmarkedet. Men før de eksporteres, ja, så lever de i enorme produktions-optimerede staldanlæg. Anlæg som ganske få danskere har adgang til. Marie Sæhl, klima- og miljøjournalist ved Dagbladet Information, fortæller, hvad det er for et liv, millioner af hemmelige svin lever derinde bag staldens anonyme vægge.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 23/5.

  • Robert Ficos krop spjætter i armene på sikkerhedsvagterne, der under stort postyr løfter ham ind i en sort ministerbil. Det er det første attentatforsøg på en europæisk leder i to årtier, og de fem skud mod Fico siger ikke så lidt om den politiske situation i Slovakiet. Han er inkarnationen på landets politiske historie: En politisk overlever, der igen og igen er kommet tilbage i nye former og farver, men som samtidig er blevet beskyldt for at slå både demokratiet og en journalist ihjel. Forfatter og journalist på Frihedsbrevet Jeppe Bentzen fortæller, hvilke konsekvenser attentatforsøget kan få for Slovakiet og resten af Europa.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 22/5.

  • I 16 timer lyder luftalarmen over Kharkiv-regionen. Russerne arbejder ihærdigt for at åbne en ny front, og imens savner de ukrainske soldater våben, ammunition og kollegaer. Mange har mistet livet i kampen for fædrelandet, og dem, der stadig kæmper, er udmattede og tyndslidte af krigens rædsler. Nu har det ukrainske parlament vedtaget en ny mobiliseringslov, der skal sørge for at flere, friske soldater kommer til fronten. Det gælder også dem, der med alle kræfter har forsøgt at undslippe. I dagens Genstart fortæller Sofie Rose, postdoc ved Center for War Studies på SDU, om de tusindvis af ukrainere, der siden krigens start har søgt over grænserne og nu lever med skammen over potentielt at lade fædrelandet i stikken.
    Vært: Anna Ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 21/5.

  • En privat ø i Caribien, et fly og 26 Teslaer. Bare lige for at nævne et par af de mange vilde ting, han forærer væk. Det bliver kaldt stunt-filantropi, når verdens største Youtuber MrBeast giver hundredtusindvis af kroner væk til vildt fremmede. Men da han som en anden Youtube-Jesus slår sig på at kurere tusind mennesker for blindhed og bygger brønde i Afrika, så begynder kritikken at pible frem. For selvom den unge Jimmy Donaldson lyder som lidt af en helgen, så bliver han beskyldt for at bedrive usmagelig, selvcentrerende velgørenhed, følelsesporno og for at optræde som en hvid frelser. I dagens Genstart fortæller tech-journalist på Zetland Frederik Kulager om, hvordan MrBeast har formået at sætte viralitet på formel, og hvorfor hans selviscenesatte filantropiske videoer også forarger.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 20/5.

  • I det blege lys på en fødegang kommer en lille dreng til verden. Men det er ikke kun navlestrengen, der forbinder ham med generationen, der kom før. Fra sit inderste væsen udspringer et dybt netværk af rødder, der forbinder søn med far efter far efter far. Mønstre og værdier pulserer gennem de rødder. Men gennem dem strømmer også en måde at opdrage, rollen som far - og i forfatter Daniel Dalgaards tilfælde også vrede. I dagens Genstart fortæller han om at have taget et opgør med den vrede, han selv har arvet og stiller spørgsmål ved, om vreden har en plads i forældreskabet.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 19/5.

  • De står vrede og banker løs på barrikaderne, der står som en beskyttende mur hele vejen rundt om landets parlament. Vreden er vendt mod Georgiens regering, der netop har vedtaget den omstridte lov, der går under navnet, Russerloven. I Rusland er en lignende lov nemlig blevet brugt til at lukke ned for kritisk presse og uafhængige organisationer. Siden Sovjetunionens sammenbrud har flertallet i Georgien ellers kæmpet for at nærme sig vesten - og ultimativt EU. Men nu har den siddende regering altså ændret kurs og rettet blikket mod øst. I dagens Genstart fortæller DR's korrespondent Matilde Kimer om loven, der i værste fald kan sætte de demokratiske rettigheder under pres.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 17/5.

  • Lastrummet i det lille propelfly er fyldt med våbenkasser, mens det svæver i natten over Indien. Pludselig sænker flyet sig og lader kasserne glide ud. Niels Holck ånder lettet ud, men ved slet ikke, hvad der venter ham. For da han kaster fire tons våben ud af lastrummet, så kaster han samtidig sig selv ud i årtiers flugt fra at blive retsforfulgt i Indien. Nu udspiller sagen om hans udlevering sig igen i en dansk retssal, og selv er han overbevist om, at han er brik i et storpolitisk spil, der vægter diplomatiet over hans liv. Så er Niels Holck terrorist, frihedskæmper eller en sødetablet i den diplomatiske kaffe? Det spørger Genstart ham om i dagens afsnit.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 16/5.

  • På et hotelværelse i Lake Tahoe folder Stormy Daniels i 2006 et magasin sammen. Hun smækker Donald Trump med det bagi og efterfølgende har de sex i missionærstilling. Pornostjernen har tidligere fortalt de slibrige detaljer om sit intime møde Trump, men nu gør hun det igen. Den her gang under ed i en retssal i New York, hvor den tidligere amerikanske præsident er tiltalt for at have betalt sin daværende advokat Michael Cohen for at give skuespillerinden 130.000 dollars for at tie om sit møde med Trump. Tystys-penge, anklageren mener kan ses som et ulovligt kampagnebidrag, der kan have påvirket Trumps vej til det Hvide Hus. I dagens Genstart åbner Berlingskes USA-korrespondent, Jacob Heinel Jensen, dørene til retssalen og fortæller om den kulørte retssag, der sender den tidligere præsident - og nuværende præsidentkandidat - ud i lidt af en storm.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 15/5.

  • Gérard Depardieu er en af de allerstørste og mest elskede skuespillere, Frankrig nogensinde har haft. Han har vundet store, internationale priser, modtaget hædersmedaljer, men i de senere år har han været hovedperson i en lang række anklager om seksuelle overgreb og voldtægter. Han har selv afvist anklagerne, den franske kulturelite har kaldt det en heksejagt, men nu står Depardieu over for en tiltale og en retssag. Karin Mørch er journalist på DRs udlandsredaktion, hvor hun især følger Frankrig og i dagens Genstart fortæller hun om Depardieus storhed og fald.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 14/5.

  • "Shop som en milliardær" er sloganet på den kinesiske hjemmeside Temu, fordi hos dem kan du købe stort set alt - til ekstremt lave priser. I Danmark køber vi bunkevis af de her billige dingenoter. På bare to år er det blevet en af landets mest populære websider til nethandel. Men hvor tilsvarende europæiske virksomheder skal leve op til en lang række krav, både hvad angår sikkerhed og miljø, så opererer Temu i et nærmest lovløst land. Nu opfordrer miljøminister, Magnus Heunicke, forbrugerne til helt at stoppe handlen på den kinesiske webshop. Vi spørger Betina Schiønning, jurist og chefkonsulent hos Dansk Erhverv, der i ti år har advaret mod en kattelem ind til de europæiske storforbrugere, hvad problemet er.
    Vært: Simon Stefanski.
    Program publiceret i DR Lyd d. 13/5.

  • Søde, røde jordbær med strøsukker og fløde er sommerens højdepunkt. Men de har en kompliceret tilblivelseshistorie. Under kilometervis af hvide teltduge i den tørre, sydspanske region, Huelva, knokler migrantarbejdere under arbejds- og levevilkår, der slider på krop og sind. Marokkanske jordbærplukkere kommer til Sydspanien og drømmer om et liv med frihed, tryghed og muligheder inden for EUs grænser, men snart ser de sig fanget i et usynligt bur af midlertidighed og fattigdom. Teaterinstruktør Tue Biering har inviteret en håndfuld bærplukkere på scenen på Teater Republique og i dagens Genstart fortæller han om, hvilken pris bærplukkerne betaler for, at vi ubekymret kan spise søde, røde bær året rundt.
    Vært: Anna ingrisch.
    Program publiceret i DR Lyd d. 12/5.