Belgium – Popular podcasts

  • What makes you a heretic? Journalist Andrew Gold believes that, in an age of group-think and tribes, we need heretics - those who use unconventional wisdom to speak out against their own groups, from cancelled comedians and radical feminists to cult defectors and vigilantes hunting deviants.

    Learn from my guests how to rebel, think differently and resist social contagion. From Triggernometry's Francis Foster and the world's most cancelled man Graham Linehan to ex-Hasidic Jew Julia Haart and gender critical atheist Richard Dawkins. These are the people living with the weight of their own community's disappointment on their shoulders.

  • Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis. Over het wonderlijk verbonden zijn van alles. En over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd. Een co-productie van VRT MAX & MartHa!tentatief

  • Ivan De Vadder blikt samen met zijn gasten terug op de politieke week.

  • In de wekelijkse podcast 'Welcome to the AA' gaat comedian Alex Agnew samen met partner in crime en radio presentator Andries Beckers op zoek naar mensen of onderwerpen die deel uitmaken van hun leefwereld. Elke week ontvangen ze gasten uit binnen- en buitenland en bespreken ze de stand van alles wat hen aanbelangt!

  • PODCAST - Jonas, Filip, Benjamin en Laurent duiken als gepassioneerde geschiedenisliefhebbers diep in het verleden, om het heden te begrijpen. Deze historische podcast - over oude beschavingen, recente wereldconflicten en alles daartussenin - serveert met veel enthousiasme heldere verhalen en kritische inzichten op maat van iedereen die geschiedenis wil (her)ontdekken. Geen debat te complex, geen huisje te heilig. Volg de reeks ook op Facebook en Instagram.

    Wil je adverteren in deze podcast? Neem contact op met [email protected]

  • ‘De man die zijn volk leerde lezen’ : het moet de meest succesvolle catchphrase uit de Vlaamse literatuur zijn. Ze slaat natuurlijk op Hendrik Conscience, de schrijver van De leeuw van Vlaanderen. Maar op zijn werk lijkt een dikke stoflaag te liggen. Wie voelt zich nog geroepen om het eraf te blazen? Biograaf Johan Vanhecke is zo’n durver. Hij vertelt een levendig verhaal dat samenvalt met een boeiend stuk Belgische geschiedenis. Van de revolutie in 1830 tot de eerste worstelingen van de Vlaamse Beweging. Zonder de inspanningen van de ‘unionist’ Conscience had deze geschiedenis wellicht heel anders gelopen.

  • Lieven Vandenhaute gaat op zoek naar nieuws dat verbijstert, verbaast of verwondert.

  • Hoe is het om gevangen te zitten? Wanneer weet je dat je moet scheiden? Klopt het dat veel ceo’s narcisten zijn? Hoe ongezond is eenzaamheid? En waarom schreef de filosoof Montaigne zo vaak over zijn scheten? Sofie Lemaire en haar team gaan op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen.

  • De redactie van Het Kwartier kiest elke weekdag 3 onderwerpen uit de brede actualiteit. Lode Roels en Sofie Vander Donckt vertellen met de hulp van experts hoe die nieuwsverhalen in elkaar zitten, zodat je erover kunt meepraten.

  • Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.

  • Ivan De Vadder en een andere VRT NWS-expert nemen je mee in het politieke nieuws, met ook een blik àchter de schermen van de politiek en de redactie, met details die je nog nergens hoorde, en die soms verklaren wat er écht speelt. Ze leggen uit hoe ze op zoek zijn gegaan naar de feiten, zetten de gebeurtenissen in een ruimer perspectief, of geven hun persoonlijke blik op de zaak. En ze beantwoorden ook jouw vragen over politiek. Want we zijn toch onder ons.

  • Je komt als consument vaak dingen tegen waarvan je denkt: moet dat nu echt? Mensen die de pijlen in de supermarkt niet volgen. Middenvakrijders. Paaseitjes die al met kerst in de winkel liggen… WinWin-host Xavier Taveirne gaat samen met Chaima Saysay en een wekelijkse gast de strijd aan met onze kleine ergernissen van het dagelijkse leven. Omdat een klein beetje ergeren gewéldig kan opluchten.

  • Fatma Taspinar en Philip Heymans en hun collega's bij VRT NWS nemen je mee in de wereld van justitie. Je komt te weten wat er écht speelt bij twee verhalen uit de actualiteit, en je krijgt antwoord op een vraag die leeft bij de luisteraars. Ze delen ook informatie van achter de schermen, leggen uit hoe ze op zoek zijn gegaan naar de feiten, en proberen de gebeurtenissen in een ruimer perspectief te zetten. Je komt iets nieuws te weten, want we zijn onder ons.

  • Veel mensen liggen vandaag wakker van geld, los van hoeveel ze er hebben. Het is een topic waar we weinig hulp en een open gesprek vinden bij elkaar. Er is een overvloed aan coaches voor je mentale en fysieke gezondheid maar niet voor je financiële gezondheid. In geldtaboe wil ik kunnen praten over geld. Het beheerst een groot deel van ieders leven. Of we het nu zelf belangrijk vinden of niet. Geld maakt ons niet als persoon maar hoe goed we het financieel hebben heeft wel vaak te maken met wie we zijn en wat we gehoord hebben over geld. We duiken dus samen dieper in het topic.

  • Iemand zo uitzonderlijks. Iemand met een straf levensverhaal. Iemand zo doorleefd. Iemand zo ongewoon. In elk geval: iemand die ons zo erg kon boeien dat we zijn of haar verhaal met je willen delen.

  • Welke tijdeloze platen mogen gespeeld worden tijdens jouw begrafenis? Joris Hessels vraagt het aan bekende Vlamingen. Ze kijken terug op het leven via hun muzikaal afscheid. Hoe zullen we ons hen herinneren? En wat vertellen de verrassende keuzes die zij maken voor hun eigen Last Goodbye? Je krijgt een unieke inkijk in de harten en drijfveren van Joris' gasten.

  • Waar voel jij je thuis? Het is een vraag waarop het antwoord een plaats, een mens, een ding maar ook een geur of een uitzicht kan zijn. Zoveel mensen, zoveel verschillende antwoorden. En zijn die BV’s thuis dezelfde als wij ze kennen? Of scheelt er een introverte huismus in die luidruchtige entertainer die wij kennen? Een handige harry in die erudiete prof? Een grapjurk in die ernstige kunstenaar? Anja komt het allemaal te weten in 'Als de muren konden praten'.

  • Wekelijkse panelpodcast over beleggen waarin Tomas De Soete en Ellen Vermorgen de beursweek fileren samen met beleggingspecialisten, een urgente vraag van een luisteraar beantwoorden en de portefeuille van een bekende belegger dissecteren: triple bill beleggen! De Beursvoyeurs, dat is beleggen zonder taboes.

    Elke woensdag om 17u!

  • Cathérine Vandoorne en Evelien Van Malderen zijn collega’s bij Radio2, maar in de wandelgangen praten ze niet over ‘de radio’, maar over ‘de royals’. Ze volgen alles wat er verschijnt in de pers, ze lezen boeken over koningen en prinsessen en ze volgen de ‘royal socials’. Waar zijn koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen van nu mee bezig? Welke gekroonde hoofden van vroeger spreken tot de verbeelding? Cathérine en Evelien geven je een wekelijkse update over je favoriete koningshuizen, met nieuws, verhalen en gossip over je favoriete royals.

  • De 7 schakelt in volle verkiezingsmodus. De 7 vragen die ertoe doen voor de 7 kopstukken van de 7 grootste, Vlaamse politieke partijen. Waar staan die eigenlijk voor? Waarom verdienen die op 9 juni jouw stem? Op het einde houdt onze chef politiek Jasper Dโ€™hoore alle antwoorden tegen het licht in de rubriek Doorgelicht.

    Host: Roan Van Eyck

    Redactie en Productie: Jasper D'hoore en Roan Van Eyck

  • Denk je bij een mandoline alleen maar aan een groenterasp? Begin je al te zweten bij woorden als sonate, scherzo of symfonie? Clara De Decker en Sander De Keere maken je wegwijs. Om beurt kiezen ze een klassiek muziekstuk dat je minstens één keer gehoord moet hebben. Voor moeilijke woorden is er een alarmknop en voor Sander die nogal graag uitweidt een timer. Klassieke muziek niets voor jou? Toch wel!