Belgien – Populære podcasts

  • Eén straathoek. Drie waargebeurde verhalen in de Antwerpse Joodse wijk. Een tunnelroof op een bank in 2019. Een aanslag op een Joodse jeugdbeweging in 1980. En een kleutertje dat in 1942 op miraculeuze wijze aan deportatie ontsnapt. Een podcast over de lagen van de geschiedenis. Over het wonderlijk verbonden zijn van alles. En over de kunst van het verdwijnen, voor even of voor altijd. Een co-productie van VRT MAX & MartHa!tentatief

  • De redactie van Het Kwartier kiest elke weekdag 3 onderwerpen uit de brede actualiteit. Lode Roels en Sofie Vander Donckt vertellen met de hulp van experts hoe die nieuwsverhalen in elkaar zitten, zodat je erover kunt meepraten.

  • In de wekelijkse podcast 'Welcome to the AA' gaat comedian Alex Agnew samen met partner in crime en radio presentator Andries Beckers op zoek naar mensen of onderwerpen die deel uitmaken van hun leefwereld. Elke week ontvangen ze gasten uit binnen- en buitenland en bespreken ze de stand van alles wat hen aanbelangt!

  • PODCAST - Jonas, Filip, Benjamin en Laurent duiken als gepassioneerde geschiedenisliefhebbers diep in het verleden, om het heden te begrijpen. Deze historische podcast - over oude beschavingen, recente wereldconflicten en alles daartussenin - serveert met veel enthousiasme heldere verhalen en kritische inzichten op maat van iedereen die geschiedenis wil (her)ontdekken. Geen debat te complex, geen huisje te heilig. Volg de reeks ook op Facebook en Instagram.

    Wil je adverteren in deze podcast? Neem contact op met [email protected]

  • Welke tijdeloze platen mogen gespeeld worden tijdens jouw begrafenis? Joris Hessels vraagt het aan bekende Vlamingen. Ze kijken terug op het leven via hun muzikaal afscheid. Hoe zullen we ons hen herinneren? En wat vertellen de verrassende keuzes die zij maken voor hun eigen Last Goodbye? Je krijgt een unieke inkijk in de harten en drijfveren van Joris' gasten.

  • Waar voel jij je thuis? Het is een vraag waarop het antwoord een plaats, een mens, een ding maar ook een geur of een uitzicht kan zijn. Zoveel mensen, zoveel verschillende antwoorden. En zijn die BV’s thuis dezelfde als wij ze kennen? Of scheelt er een introverte huismus in die luidruchtige entertainer die wij kennen? Een handige harry in die erudiete prof? Een grapjurk in die ernstige kunstenaar? Anja komt het allemaal te weten in 'Als de muren konden praten'.

  • Élodie de Sélys nous plonge au cœur de la Seconde Guerre mondiale et de son point de bascule : le D-DAY. Revivez toutes les facettes du débarquement du 6 juin 1944 en Normandie, depuis les origines du conflit, jusqu’à l’assaut des plages, à travers les témoignages de celles et ceux qui l’ont vécu. Un portrait panoramique, signé Gaspard Giersé et Bertrand Leroy.

  • Ivan De Vadder en een andere VRT NWS-expert nemen je mee in het politieke nieuws, met ook een blik àchter de schermen van de politiek en de redactie, met details die je nog nergens hoorde, en die soms verklaren wat er écht speelt. Ze leggen uit hoe ze op zoek zijn gegaan naar de feiten, zetten de gebeurtenissen in een ruimer perspectief, of geven hun persoonlijke blik op de zaak. En ze beantwoorden ook jouw vragen over politiek. Want we zijn toch onder ons.

  • Hoe is het om gevangen te zitten? Wanneer weet je dat je moet scheiden? Klopt het dat veel ceo’s narcisten zijn? Hoe ongezond is eenzaamheid? En waarom schreef de filosoof Montaigne zo vaak over zijn scheten? Sofie Lemaire en haar team gaan op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen.

  • Ivan De Vadder blikt samen met zijn gasten terug op de politieke week.

  • ‘De man die zijn volk leerde lezen’ : het moet de meest succesvolle catchphrase uit de Vlaamse literatuur zijn. Ze slaat natuurlijk op Hendrik Conscience, de schrijver van De leeuw van Vlaanderen. Maar op zijn werk lijkt een dikke stoflaag te liggen. Wie voelt zich nog geroepen om het eraf te blazen? Biograaf Johan Vanhecke is zo’n durver. Hij vertelt een levendig verhaal dat samenvalt met een boeiend stuk Belgische geschiedenis. Van de revolutie in 1830 tot de eerste worstelingen van de Vlaamse Beweging. Zonder de inspanningen van de ‘unionist’ Conscience had deze geschiedenis wellicht heel anders gelopen.

  • Je komt als consument vaak dingen tegen waarvan je denkt: moet dat nu echt? Mensen die de pijlen in de supermarkt niet volgen. Middenvakrijders. Paaseitjes die al met kerst in de winkel liggen… WinWin-host Xavier Taveirne gaat samen met Chaima Saysay en een wekelijkse gast de strijd aan met onze kleine ergernissen van het dagelijkse leven. Omdat een klein beetje ergeren gewéldig kan opluchten.

  • Lieven Vandenhaute gaat op zoek naar nieuws dat verbijstert, verbaast of verwondert.

  • Dennis van den Buijs duikt in de wereld van nepnieuws en online bedrog, samen met factcheckers, experten en luisteraars.
    Of het nu gaat over de oorlog in Oekraïne, de verkiezingen in Amerika, klimaatverandering of de coronapandemie: elk verhaal z’n complot lijkt het wel. Fakenews, misleiding en propaganda waren nog nooit zo zichtbaar: op sociale media, in onze mailbox of via berichtjes op je smartphone waarin gehengeld wordt naar data en je geldbuidel.
    Maar wat is nu echt en wat niet? Hoe weet je dat? Wat is de technologie en het doel erachter? En waarom zijn we zo vatbaar voor oplichting en nepverhalen?

  • Dokter Servaas gaat met inspirerende gasten én de luisteraar in gesprek over ons allerhoogste goed: onze gezondheid.

  • Veel mensen liggen vandaag wakker van geld, los van hoeveel ze er hebben. Het is een topic waar we weinig hulp en een open gesprek vinden bij elkaar. Er is een overvloed aan coaches voor je mentale en fysieke gezondheid maar niet voor je financiële gezondheid. In geldtaboe wil ik kunnen praten over geld. Het beheerst een groot deel van ieders leven. Of we het nu zelf belangrijk vinden of niet. Geld maakt ons niet als persoon maar hoe goed we het financieel hebben heeft wel vaak te maken met wie we zijn en wat we gehoord hebben over geld. We duiken dus samen dieper in het topic.

  • Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  • MNM-DJ Laura Govaerts heeft één doel: ze wil op een jaar tijd leren draaien én op Tomorrowland staan. In een radiostudio voelt ze zich al thuis, maar kan ze de switch maken naar de échte DJ-decks? De ambitie is er, maar de uitdaging is groot. Want kan een publiek angstzweet ruiken? Hoe belangrijk is een USB-stick? En wat met verzoekplaatjes? Met duizend en één vragen trekt Laura naar onder andere Armin Van Buuren, Amber Broos, Average Rob & Omdat Het Kan, Dimitri Vegas, Lost Frequenties, MATTN, Netsky, Pat Krimson, Regi, Tiësto en Steve Aoki. Lukt het haar om op één jaar tijd tussen de allergrootste DJ’s ter wereld te staan op Tomorrowland?

  • Evy Gruyaert gaat op zoek naar tips om het leven gezonder en gemakkelijker te maken.
    'Alles goed?' Hoe vaak stellen we die vraag niet aan mensen die we tegenkomen? Vaak is niet alles goed, maar antwoorden we gewoon ‘ja, ja en met jou’ omdat het zo ‘hoort’. Maar wat als we nu gewoon eens zouden stoppen met die nonsense en gewoon zouden zeggen waar het op staat, wat ons wakker houdt en stress bezorgt?

    Evy Gruyaert geeft deze vraag wat meer body. Ze duikt in de jungle van het leven en haalt er één thema uit waar ze zich in verdiept. Dat doet ze niet alleen, maar samen met een expert ter zake, met jou én één van haar podcastvrienden.

  • Iemand zo uitzonderlijks. Iemand met een straf levensverhaal. Iemand zo doorleefd. Iemand zo ongewoon. In elk geval: iemand die ons zo erg kon boeien dat we zijn of haar verhaal met je willen delen.